Evaluation of Basic Life Support Short-Term Education Effectiveness in Candidate Teachers
Doç. Dr. Hacı Mehmet ÇALIŞKAN
Burak Çelik
Amaç: Temel yaşam desteği halktan herhangi bir kurtarıcının kısa bir eğitimle kolayca uygulayabileceği ve bu sayede binlerce ani kardiyak arrest vakanın hayatının kurtarılabileceği son derece önemli bir uygulamadır. Bu çalışmada amaç, eğitim fakültesi son sınıfında öğrenim gören öğretmen adaylarının temel yaşam desteği güncel bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve bu düzeylerin iyileştirilmesine yönelik yapılan eğitim etkinliğinin değerlendirilmesidir. Yöntem: Çalışmaya Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi son sınıf öğrencilerinden 213 gönüllü öğrenci dahil edilmiştir. American Heart Association [AHA] ve European Resuscitation Council [ERC] klavuzları rehberliğinde hazırlanan 20 adet çoktan seçmeli test sorusu ile öğretmen adaylarının temel yaşam desteği ön bilgi düzeyleri tespit edildi ve bu tespitlerden sonra öğrencilere yüz yüze ve uygulamalı 2 saat eğitim verildi. Daha sonra bu öğrencilere verilen bilgi düzeylerinin kalıcılığını değerlendirmek için aynı test bir ve altı ay sonra tekrar uygulandı. Bulgular: Eğitim öncesi yapılan test’e göre öğrenci gruplarının bilgi seviyelerinin oldukça düşük olduğu tespit edilmiştir. Bir ay sonra bilgi seviyelerinin %41.65’den %79 seviyesine yükseldiği ve altı ay sonra bilgi seviyelerinde %2.32’lik bir azalmanın olduğu saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada öğretmen adaylarına verilen iki saatlik temel yaşam desteği eğitiminin faydalı olduğu ve onların bu konudaki cesaretini arttırdığı gösterilmiştir. Bu nedenle, öğretmen adaylarına verilen düzenli temel yaşam desteği eğitiminin, hastane dışı kalp durması vakalarına müdahale oranlarının arttırılmasında etkili olabileceğini düşünüyoruz.
Makale Alt Türü Uluslararası alan indekslerindeki dergilerde yayımlanan tam makale
Dergi Adı Turkish Journal of Family Medicine and Primary Care
Dergi ISSN 1307-2048