Dispeptik yakinmalarla acil servise muracaat eden hastalarda etiyolojik degerlendirme
Doç. Dr. Hacı Mehmet ÇALIŞKAN
Burak Çelik
Doç. Dr. Süleyman ERSOY
Giriş ve Amaç: Dispepsi üst atında hissedilen şişkinlik, ağrı, yanma, erken doyma, bulantı ve geğirti yakınmalarından oluşan bir semptomlar bileşkesidir. Acil servisler dispepsi yakınması olan hastaların sık başvur-dukları sağlık hizmetlerinin sunulduğu merkezlerin başında gelmektedir. Bu durum, acil servislerde hem iş yükünü arttırmakta hem de yüksek si-gorta maliyetlerine sebep olmaktadır. Bu çalışmada amaç, dispeptik ya-kınmalarla acil servise müracaat eden hastaların etiyolojik değerlendiril-mesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız prospektif gözlemsel bir anket çalışması olup, 2019 yılı Mart-Haziran döneminde acil servise dispeptik yakınmalar ile başvuran hastalar üzerinde yapılmıştır. Hastalara çalışma hakkında gerekli açıklamalar yapıldıktan sonra, çalışmaya katılmaya gönüllü hastalardan yazılı onam alınarak anketler yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Çalışmaya 18 yaş üzerinde 386 gönüllü da-hil edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 41.08±18.33 yıl olup, %65.8’i (254) kadın, %34.19’u (132) erkekti. Hastaların %52.6’sının (n=203) daha önce de dispeptik yakınmalarla acil servise başvurdukları, %47.4’ünün (n=183) ise ilk kez başvurduğu görüldü. Acil servise dispep-tik yakınmalarla başvuran hastalarda kadın hastaların (%61.8’i) erkekle-re (%30.3’ü) oranla daha fazla stres faktörüne sahip oldukları görüldü ve başvuran hastaların cinsiyete göre yeni başlayan bir stres faktörüne sahip olup olmamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tes-pit edildi (p=0.000). Acil servise dispeptik yakınmalarla başvuran erkek hastaların kadınlara oranla daha fazla acı, ekşi ve tuzlu gıda tüketimi yaptıkları tespit edildi. Özellikle sigara içen erkeklerin dispeptik yakınma-larla daha fazla acil servise başvurduğu tespit edildi. 65 yaş üzerindeki hastaların ilaç alımı esnasında dispeptik yakınmalar nedeniyle acil servise diğer yaş gruplarına göre daha fazla başvurusu olduğu saptanmıştır. So-nuç: Çalışmamız sonucunda kadınlarda stres faktörü, erkeklerde sigara içme ve beslenme alışkanlıkları, geriatrik yaş grubunda ilaç yan etkileri ve gençlerde asitli içecek tüketiminin dispeptik yakınmaları arttırdığı tes-pit edilmiştir. Acil servise dispeptik yakınmalarla başvuran hastalara bah-se konu yaşam tarzı değişikliğini içeren konularda bilgilendirme yapılma-sının, her yaş grubu ve cinsiyetteki bireylerin dispeptik yakınma ve acil müdahale gerektirmeyen başvuruları azaltacağı kaçınılmaz bir sonuçtur.
Dergi Adı Akademik Gastroenteroloji Dergisi
Basım Tarihi 10-2020