EVALUATION OF THORACIC INJURIES WITH THORACIC CT IN PATIENTS WITH RETURN OF SPONTANEOUS CIRCULATION AFTER CARDIOPULMONARY RESUSCITATION
Doç. Dr. Süleyman ERSOY
Yeliz Dadalı
Burak Çelik
Doç. Dr. Hacı Mehmet ÇALIŞKAN
Amaç: Bu çalışmada kardiopulmoner resusitasyon (CPR) sonrası gelişen yaralanmaları tespit etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Çalışma, nontravmatik sebeplere bağlı arrest olan ve CPR sonucu spontan dolaşımın sağlandığı 47 hastada retrospektif olarak yapıldı. Hastaların yaş, cinsiyet, CPR süresi, CPR sonrası toraks tomografisindeki bulgular ve mortalite durumları değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızdaki hastaların yaş ortancası 73 (IQR: 18) yıl olup, hastaların %59.6’sı kadındı. CPR’a bağlı yaralanma saptanan hastaların yaş ve CPR süresi anlamlı olarak yüksekti (p<0.05). CPR’a bağlı yaralanma ile cinsiyet ve eksitus olma arasında ilişki saptanmadı (p>0.05). Hastaların %48.9’unda kosta fraktürü, %23.4’ünde akciğer kontüzyonu, %17’sinde hemotoraks, %10.6’sında pnömotoraks, %4.3’ünde pnömomediastinum ve %2.1’inde klavikula fraktürü saptandı. Sonuç: CPR’a yanıt veren olgularda toraks travmasına bağlı yaralanmalar sıklıkla gelişmektedir. Bu nedenle hastayı takip eden klinisyenlerin CPR sonrası yaralanmalar oluşabileceğini akılda tutmaları ve kardiyak arrest sonrası bakımda bu komplikasyonlara yönelik tedavi protokollerini belirlemeleri gerekmektedir.
Dergi Adı Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
Makale Dili İngilizce