img
img
Pleurotus djamor mantarı yetiştirme ortamı hazırlığında kullanılan fenolik içeriği yüksek tarımsal atıkların mantarın verimi ve bazı biyokimyasal özellikleri üzerine etkisi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2024
Öğrenci Adı ve Soyadı Melike Kübra KARABACAK
Tez Danışmanı PROF. DR. AHMET KAZANKAYA ; DOÇ. DR. FUNDA ATİLA
Türkçe Özet Bu çalışmada, Pleurotus djamor (Rumph. ex Fr.) Boedijn mantarının ihtiyaçları hakkında daha geniş bir veri yelpazesi sunmak amacıyla, üretimde kullanılan substratların mantar verimi, besin içeriği ve antioksidan aktivitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Ayrıca farklı substratların biyolojik etkinlik, mantarın şapka özellikleri de araştırılmıştır. Bu amaçla P. djamor, çay atığı (ÇA), zeytin pirinası (ZP), üzüm posası (ÜP), yeşil ceviz kabuğu (YCK) ve buğday samanı (BS) üzerinde yetiştirilmiştir. Atıkların bozunma süreci, 90 günlük yetiştirme periyodu boyunca karakterize edilmiş ve sonuçlar, misel büyümesi ve verimi karşılaştırılarak aralarındaki ilişkiler belirlenmiştir. BS8:ZP2, daha kısa ürün döngüsü (23.6 gün), BS8:ÇA2 yüksek verim (213 g/kg) ve biyolojik etkinlik (BE%) (%71) ile P. djamor için en iyi substratlar olarak belirlenmiştir. Kimyasal analizler, P. djamor'un kültivasyonu sırasında substratların pH, C:N oranı, azot ve kül içeriğindeki artışı doğrulamıştır. Ayrıca, farklı ortamlarında yetiştirilen şapkalar, yüksek protein (%15.17-26.25), kül (%6.13–8.77) ve karbonhidrat (%64.88–74.81), toplam fenolik içerik (21.74-34.41 mg gallik asit eşdeğeri (GAE)) ve düşük yağ içeriği (%1,24-%1,56) sergilemiştir. Çalışma, üretimde kullanılan farklı substratların mantar verimi, kalitesi ve besin içeriğinde etkili olduğunu ve başarılı bir P. djamor yetiştiriciliğine hâkim olan temel faktörlerin içeriğine sahip olduğunu ortaya koymuştur.
İlgilizce Özet In this study, it was aimed to ensure the preservation of fungal energy, nutritional content and antioxidant activity of the substrates used in production, in order to provide a wider range of data on the diseases of Pleurotus djamor (Rumph. ex Fr.) Boedijn mushrooms. In addition, the biological efficiency of different substrates and the cap characteristics of the fungus were also examined. For this purpose, P. djamor was grown on tea leaves (ÇA), olive pomace (ZP), grape pomace (ÜP), green walnut shell (YCK) and wheat straw (BS). The degradation process of the wastes was extended during the 90-day cultivation period and the differences between the results were determined by comparing the mycelial growth and yield. BS8:ZP2 was identified as the best substrates for P. djamor with shorter product release (23.6 days), BS8:ÇA2 high yield (213 g/kg) and biological effectiveness (BE%) (71%). Chemical analysis confirmed the increase in pH, C:N ratio, nitrogen and ash content of substrates during cultivation of P. djamor. Additionally, hats grown in different environments had high protein (15.17-26.25%), ash (6.13-8.77%) and carbohydrates (64.88-74.81%), total phenolic content (21.74-34.41 mg gallic acid exchange (GAE)) and demonstrated low fat content (1.24%-1.56%). The study revealed that different substrates used in production have an impact on mushroom yield, quality and nutritional content, which are key factors that dominate successful P. djamor cultivation.