Kronik bel ağrılı bireylerde eksternal odaklı dinamik denge eğitiminin ağrı fonksiyonellik ve denge üzerine etkilerinin incelenmesi
Tez Türü Doktora
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2023
Öğrenci Adı ve Soyadı Şafak KUZU
Tez Danışmanı DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL ÖZÜDOĞRU
Türkçe Özet Kronik bel ağrılı (KBA) bireylerde denge, fiziksel performans, fonksiyonel parametreler olumsuz etkilenmektedir. Dikkat odağı egzersizlerinin etkileri denge ve performans açısından çeşitli popülasyonlarda araştırılırken bel ağrılı bireylerde dikkat odağı talimatlarının denge, performans üzerine etkilerini inceleyen çalışmaya rastlanmamıştır. Amacımız KBA'lı bireylerde eksternal dikkat odağı talimatları uygulanan dinamik denge egzersizlerinin denge, fiziksel performans ve fonksiyonel durum üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Bu çalışmaya gönüllü 48 birey katıldı. Çalışma sürecini tamamlamayarak 4 kişi çalışmadan ayrıldı.44 katılımcı randomize eksternal odak (EO) grubu (n=22) ve kontrol grubu (KG) olarak iki gruba ayrıldı. Bir araştırmacı tarafından haftada 3 seans, 8 hafta boyunca her iki gruba geleneksel fizyoterapi yöntemleri ve dinamik denge egzersizleri uygulandı. EO grubuna dinamik denge egzersizleri sırasında EO talimatları verildi. KG'ye ise aynı dinamik denge egzersizleri sırasında internal odak (İO) talimatları verildi. Tedaviden önce ve sonra ağrı (Görsel Analog Skalası), eklem hareket açıklığı, fonksiyonel düzey (Oswestry Özürlülük İndeksi), uyku kalitesi (Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi), kinezyofobi (Tampa Kinezyofobi Ölçeği), denge (Biodex Balance System), fiziksel performans (Fiziksel Performans Test Bataryası (FPTB), postür (Spinal Mouse Cihazı), propriosepsiyon (repozisyonlama testi) parametreleri değerlendirildi. Propriosepsiyon dışında tüm parametrelerde grup içi karşılaştırmalarda her iki grupta da anlamlı iyileşme kaydedildi (p<0,05). Tedavi sonrası değerler karşılaştırıldığında gruplar arası dinamik overall, dinamik a-p, fiziksel performans testlerinden 50 adım yürüme, 5 dk yürüme, 10 tekrarlı fleksiyon, ağırlıkla öne uzanma testinde, postür, spinal mobilite ve postüral dayanıklılık değerlerinde EO grubu KG 'ye göre iyileşme daha fazla bulundu (p<0,05). Çalışmanın sonuçları KBA'lı bireylerde eksternal odaklı denge egzersizlerinin dinamik denge, düşme riski, stabilite sınırları, fiziksel performans, postür, spinal mobilite, postüral dayanıklılık üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.
İlgilizce Özet Balance, physical performance and functional parameters are adversely affected in individuals with chronic low back pain (CLBP). While the effects of focus of attention exercises were investigated in various populations in terms of balance and performance, there was no study examining the effects of attention focus instructions on balance and performance in individuals with low back pain. Our aim is to investigate the effects of dynamic balance exercises applied with external attention focus instructions on balance, physical performance and functional status in individuals with CLBP.48 volunteers participated in this study. After completing the study period, 4 people left the study. 44 participants were divided into two groups as randomized external focus (EF) group (n=22) and control group (CG). Traditional physiotherapy methods and dynamic balance exercises were applied to both groups by a researcher for 3 sessions a week for 8 weeks. The EF group was given EF instructions during dynamic balance exercises. In CG, internal focus (IF) instructions were given during the same dynamic balance exercises. Participants before and after treatment pain (Visual Analog Scale), range of motion, functional level (Oswestry Disability Index), sleep quality (Pittsburgh Sleep Quality Index), kinesiophobia (Tampa Kinesiophobia Scale), balance (Biodex Balance System), physical performance (Physical Performance Test Battery (FPTB), postur (Spinal Mouse Device), proprioception (repositioning test) parameters were evaluated. Significant improvements were observed in both groups in intragroup comparisons in all parameters except proprioception (p<0.05). When the post-treatment values were compared, the EF group was found to be superior to CG in dynamic overall, dynamic a-p, physical performance tests, 50 steps walking, 5 min walking, 10 repetitions of flexion, weight forward reaching test, posture, spinal mobility and postural competence values. (p<0.05). The results of the study show that externally focused balance exercises are effective on dynamic balance, limit of stability, fall risk physical performance posture, spinal mobilit and posture competence in individuals with CLBP.