img
Kronik boyun ağrılı bireylerde core stabilizasyon eğitimleri ile birlikte uygulanan miyofasyal gevşetme tekniğinin denge, ağrı, eklem hareket açıklığı ve fonksiyonellik üzerine etkileri
Tez Türü Doktora
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2024
Öğrenci Adı ve Soyadı Muhammed Samed DALAKÇI
Tez Danışmanı DOÇ. DR. ANIL ÖZÜDOĞRU ; DOÇ. DR. HALİL ALKAN
Türkçe Özet Kronik boyun ağrısı hayatı etkileyen sıkça rastlanılan kas iskelet sistemi hastalıklarından bir tanesi olarak belirtilmektedir. Genel olarak görülme sıklığına bakıldığında; bel ağrısı ile birlikte en fazla görülen kas iskelet problemidir. Boyun ağrılı bireylerde bir çok şikayet görülebilmektedir. Bu şikayetler arasında ağrı kaynaklı fonksiyonellikte azalma, eklem hareket açıklığında limitasyonlar ve denge problemleri sayılabilir. Boyun ağrılı bireylerde bir çok tedavi seçeneği mevcuttur. Boyun ağrısında kullanılan bazı tedavilere yumuşak doku ve eklem mobilizasyonları, boyun, gövde ve omuz kaslarına yönelik stabilizasyon egzersizleri, servikal boyunluklar, gevşeme eğitimi, kuvvetlendirme egzersizleri ve vücut farkındalığıyla postür eğitimi örnek olarak verilebilir. Çalışmanın amacı kronik boyun ağrısı (KBA) olan bireylerde core stabilizasyon eğitimleri (CSE) ile birlikte uygulanan miyofasyal gevşetme tekniğinin (MGT) etkilerini değerlendirmekti. Toplam 45 katılımcı randomize şekilde iki gruba ayrıldı (CSE ve CSE+MGT). CSE grubundaki katılımcılara haftada 3 gün, 6 hafta boyunca core stabilizasyon egzersiz programı uygulandı. Core stabilizasyon egzersizlerine ek olarak, CSE+MGT grubundaki katılımcılar için yine haftada 3 gün, 6 hafta boyunca silindir masajı ile miyofasyal gevşetme tekniği uygulandı. CSE sonrasında fleksiyon açısı istatistiksel olarak anlamlı derecede arttı (p<0.001). İki grup arasında denge, eklem hareket açıklığı ve fonksiyonellikte anlamlı fark yoktu. Ağrı ve basınç ağrı eşiği açısından CSE+MGT tek başına uygulanan CSE'ye göre üstün bulundu. CSE+MGT kronik boyun ağrılı bireylerde ağrı için tercih edilebilir tedavi yöntemlerinden sayılabilir.
İlgilizce Özet Neck pain is the second most common musculoskeletal pathology after low back pain. Many complaints can be seen in individuals with neck pain. Among these complaints, deceleration in functionality due to pain, limitations in joint range of motion and balance problems may be mentioned.There are many treatment options available for individuals with neck pain. Some of the treatments used for neck pain include soft tissue and joint mobilizations, stabilization exercises for the neck, trunk and shoulder muscles, cervical braces, relaxation training, strengthening exercises and body awareness and posture training as examples. The aim of the study was to evaluate the effects of Myofascial Release Technique (MRT) with a roller massager combined with Core Stabilization Exercises (CSE) in adults with chronic neck pain (CNP). A total of forty-five participants were randomly divided into two groups (CSE and CSE+MRT). A core stabilization exercise program was applied for the participants in the CSE group for 3 days per week for a total of 6 weeks. In addition to the core stabilization exercises, myofascial relaxation technique with a roller massager was performed for 3 days per week for 6 weeks for the participants in the CSE+MRT group. After CSE, the flexion angle increased statistically significant (p<0.001). In addition there was no significant difference between the two groups in terms of balance, range of motion and functionality (p>0.05). In terms of pain and pressure pain threshold, CSE+MGT was found to be superior to CSE applied alone. This study demonstrates that myofascial relaxation technique combined with core stabilization exercises is an effective choice in increasing pressure pain threshold and decreasing pain in individuals with chronic neck pain.