Artroskopik rotator kılıf tamiri yapılan hastalarda erken dönem kinezyobant uygulamasının ağrı, ödem ve fonksiyon üzerine etkisinin incelenmesi
Tez Türü Doktora
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2023
Öğrenci Adı ve Soyadı Muhammed İhsan KODAK
Tez Danışmanı DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL ÖZÜDOĞRU
Türkçe Özet Kinezyobantlamanın cerrahi sonrası etkileri ile ilgili literatürde çok az çalışma vardır. Çalışmamızın amacı artroskopik rotator kılıf tamiri sonrası kinezyobantlamanın etkinliğini araştırmaktır. Çalışmaya artroskopik rotator kılıf tamiri yapılan 45 hasta dâhil edildi. Katılımcılar randomize olarak kinezyobantlama (KT, n=15), sham bantlama (ST, n=15) ve kontrol (n=15) olarak 3 gruba ayrıldı. Çalışmaya katılan tüm bireylere konservatif fizyoterapi programı uygulandı. Konservatif fizyoterapi programı cerrahi sorası ilk 6 haftalık süreyi kapsıyordu. KT grubundaki hastalara ek olarak kinezyobantlama yapıldı. ST grubundaki hastalara ek olarak sham bantlama yapıldı. Tedavi boyunca tüm hastaların ağrı (visüel analog skala), ödem ve fonksiyonel skorları (Western-Ontario Rotator Cuff İndeksi, Modifiye Constant-Murley Omuz Skoru, Revize Oxford Omuz Skoru, Omuz Ağrı ve Disabilite İndeksi) belirli aralıklar ile değerlendirildi. Grupların başlangıç özellikleri homojendi (p>0.05). Üç grubun zamana göre tüm değerlendirme parametrelerinde anlamlı olarak geliştiği görüldü (p<0.05). Sonuçlar grup*zaman etkileşimleri açısından incelendiğinde tüm parametrelerde gruplar arasında fark yoktu (p>0.05). Çalışma sonuçlarına göre artroskopik rotator kılıf tamiri sonrası kinezyobantlamanın etkinliği saptanmadı.
İlgilizce Özet There are very few studies in the literature on the post-surgical effects of kinesio taping. The aim of our study is to investigate the effectiveness of kinesio taping after arthroscopic rotator cuff repair. Forty-five patients who underwent arthroscopic rotator cuff repair were included in the study. Participants were randomly divided into 3 groups as kinesio taping (KT, n=15), sham taping (ST, n=15) and control (n=15). The conservative physiotherapy program was applied to all individuals participating in the study. The conservative physiotherapy program covered the first 6 weeks after surgery. Kinesio taping was additionally applied to the patients in the KT group. In addition to the patients in the ST group, sham taping was performed. During the treatment, pain (visual analog scale), edema and functional scores (Western-Ontario Rotator Cuff Index, Modified Constant-Murley Shoulder Score, Revised Oxford Shoulder Score, Shoulder Pain and Disability Index) were evaluated at certain intervals. Baseline characteristics of the groups were homogeneous (p>0.05). It was observed that the three groups improved significantly in all evaluation parameters according to time (p<0.05). When the results were analyzed in terms of group*time interactions, there was no difference between the groups in all parameters (p>0.05). According to the results of the study, the effectiveness of kinesio taping after arthroscopic rotator cuff repair was not found.