Türkiye'de mikronize kalsit üretim tesisi yer seçimi için çok ölçütlü karar verme yöntemleriyle bir uygulama
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2021
Öğrenci Adı ve Soyadı Mehmet SARICA
Tez Danışmanı DOÇ. DR. ZEYNEL BAŞIBÜYÜK
Türkçe Özet Sanayide kullanımı gün geçtikçe artan ve ekonomik değerinin yanında işlenmesi ile istihdam sağlanmasına katkı veren kalsit minerali için kurulabilecek tesis yeri seçiminin konu alındığı çalışmada öncelikle kalsitin özellikleri incelenmiştir. Kalsitin ve kalsit işlenecek tesisin bölgelere göre değişen özellikleri çıkarılmıştır. Bu özellikler bulunurken hem kalsit minerali üzerine yapılan çalışmalar hem de çok ölçütlü karar verme yöntemleri kullanılarak yapılan yer seçim problemi çalışmaları incelenmiştir.Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden analitik hiyerarşi prosesi (AHP) ve bulanık analitik hiyerarşi (BAHP) prosesi üzerine araştırma yapılmıştır. Bursa, İzmir, Kırşehir, Muğla ve Niğde alternatifleri karşılaştırılmıştır. Kalsit üretim tesisi yer seçimi için AHP ve BAHP yöntemleriyle elde edilen sonuçlara göre her ikisinde de ilk sırada Kırşehir (AHP=0,313; BAHP=0,296), ikinci sırada Bursa (AHP=0,265; BAHP=0,292) ve üçüncü sırada Niğde (AHP=0,180; BAHP=0,177) yer almıştır.
İlgilizce Özet In the study, in which the selection of the facility location that can be established for the calcite mineral, the use of which is increasing day by day in the industry and contributing to employment with its processing, as well as economic value, the properties of calcite were examined first. The characteristics of the calcite and the plant to be processed, which vary according to the regions, have been extracted. While these properties were found, both the studies on the calcite mineral and site selection problem studies using multi-criteria decision making methods were examined.Research has been done one the analytical hierarchy process and the fuzzy analytical hierarchy process, which are among the multi-criteria decision making methods. Bursa, İzmir, Kırşehir, Muğla and Niğde alternatives were compared. According to the results obtained by the AHP and BAHP methods for the location selection of the calcite production facility, Kırşehir (AHP=0,313; BAHP=0,296) is in the first place, Bursa (AHP=0,265; BAHP=0,292) is in the second place and Niğde (AHP=0,180; BAHP=0,177) is in the third place.