Kronik Boyun Ağrılı Bireylerde Rocabado Egzersizlerinin Etkinliğinin İncelenmesi
Tez Türü Doktora
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2024
Öğrenci Adı ve Soyadı Mehmet CANLI
Tez Danışmanı DR. ÖĞR. ÜYESİ ANIL ÖZÜDOĞRU ; DR. ÖĞR. ÜYESİ HALİL ALKAN
Türkçe Özet Kronik boyun ağrısı (KBA), 3 aydan uzun süren ve iyileşme süreci uzun olan boyun ağrısı olarak bilinmektedir. Literatürde çene eklemi ile boyun ağrısı arasındaki nörofizyolojik, anatomik ve biyomekaniksel ilişki bilinmesine rağmen çene egzersizlerinin KBA'daki etkisini gösteren çalışma sayısı oldukça azdır. Bu çalışmada amacımız KBA'lı hastalarda servikal stabilizasyon egzersizlerine ek olarak uygulanan Rocabado egzersizlerinin etkinliğini incelemektir. Bu çalışmaya 66 KBA'lı hasta dahil edilmiştir. 4 hasta çalışmaya uygun olmadığı için dışlanndı. Hastalar rastgele yöntemle Rocabado (n:31) ve Kontrol (n:31) grubu olarak iki gruba ayrıldı. Rocabado Grubu'na (RG) servikal stabilizasyon egzersizlerine ek olarak Rocabado egzersizleri, Kontrol Grubu'na (KG) ise sadece servikal stabilizasyon egzersizleri yapıldı. Tedavi 6 hafta, haftanın 3 günü uygulandı. Katılımcıların tedaviden önce ve sonra ağrı şiddeti (Görsel Analog Skala), eklem hareket açıklığı, propriosepsiyonu (Servikal Eklem Pozisyon Hata Testi), ağrı eşiği ve toleransı (dijital algometre), dengesi (Biodex Denge Cihazı), özür durumu (Boyun Özür İndeksi), postürü (New York Postür Analizi), kassal enduransı ve izometrik kas kuvveti (el dinamometresi) değerlendirildi. Tedavi sonrası her iki grubunda ağrı şiddetinde, eklem hareket açıklığında, servikal propriosepsiyonunda, ağrı eşiği ve ağrı toleransında, vücut dengesinde, özür durumunda, postüründe, servikal kas enduransında ve servikal kas kuvvetinde istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlendi (p<0,05). Gruplar arasındaki tedavi öncesi ve sonrası değişimler incelendiğinde servikal propriosepsiyon, vücut dengesi, ağrı eşiği ve ağrı toleransı bakımından RG lehine anlamlı fark bulundu (p<0,05). Çalışma sonuçlarına göre KBA'lı hastaların tedavisinde servikal stabilizasyon egzersizlerine ek olarak uygulanan Rocabado egzersizlerinin servikal propriosepsiyon, vücut dengesi, ağrı eşiği ve ağrı toleransı üzerinde etkili olabileceğini düşünmekteyiz.
İlgilizce Özet Chronic neck pain (CNP) is known as neck pain that lasts longer than 3 months and has a long recovery period. Although the neurophysiological, anatomical and biomechanical relationship between the jaw joint and neck pain is known in the literature, there are very few studies showing the effect of jaw exercises in CNP. The aim of this study was to investigate the effectiveness of Rocabado exercises in addition to cervical stabilisation exercises in patients with CNP. 66 patients with CNP were included in this study. 4 patients were excluded because they were not eligible for the study. Patients were randomly divided into two groups as Rocabado (n:31) and Control (n:31) groups. The Rocabado Group (RG) received Rocabado exercises in addition to cervical stabilization exercises and the Control Group (CG) received only cervical stabilization exercises. The treatment was applied for 4 weeks, 3 days a week. Participants before and after treatment pain severity (Visual Analog Scale), range of motion, proprioception (Cervical Joint Position Error Test), pain threshold and tolerance (digital algometer), balance (Biodex Balance Device), disability (Neck Disability Index), posture (New York Posture Analysis), muscle endurance, and isometric muscle strength (hand dynamometer) were evaluated. A statistically significant improvement was observed in pain severity, range of motion, cervical proprioception, pain threshold and pain tolerance, body balance, disability, posture, cervical muscle endurance and cervical muscle strength in both groups after treatment (p<0.05). When the pre and post-treatment changes between the groups were examined, a significant difference was found in favour of RG in terms of cervical proprioception, body balance, pain threshold and pain tolerance (p<0.05). According to the results of the study, we think that Rocabado exercises applied in addition to cervical stabilization exercises may be effective on cervical proprioception, body balance, pain threshold and pain tolerance in the treatment of patients with CNP.