img
Adeziv kapsülit tedavisinde düşük yoğunluklu ESWT ve düşük yoğunluklu lazer tedavisinin etkinliğinin karşılaştırılması: Randomize kontrollü çalışma
Tez Türü Tıpta Uzmanlık
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Enstitü Tıp Fakültesi
Anabilimdalı Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2024
Öğrenci Adı ve Soyadı Furkan ERDİNÇ
Tez Danışmanı PROF. DR. FİGEN TUNCAY
Türkçe Özet Adeziv kapsülit (AK) donuk omuz olarak da bilinen, etiyolojisi net bilinmeyen bir hastalıktır.Patogenezde, glenohumeral eklemin ilerleyici fibrozisi, aktif ve pasif eklem hareket açıklığının (EHA) kısıtlanmasına ve omuzda ağrıya neden olmaktadır. Primer ve sekonder olmak üzere iki grupta incelenir. Primer AK, sekonder AK'ye kıyasla daha fazla görülmektedir. Son yıllarda extracorporealshockwavetherapy (ESWT) ve Lazer tedavisinin, inflamasyonu baskılayarak ağrıyı azaltmada ve EHA'nın artırılmasında önemi giderek artmaktadır. Bu çalışma, adeziv kapsülit tedavisindeESWT ve Lazer tedavisinin etkinliğini karşılaştırmak ve kontrol grubuna göre üstün olup olmadığını araştırmak için tek kör, randomize kontrollü olarak tasarlandı. Toplam 65 AK hastası kapalı zarf yöntemi ile 3 gruba ayrıldı.ESWT haftada 1 olmak üzere 3 seans, Lazer 3 hafta toplamda 15 seans, sıcak paket ve egzersiz tüm gruplarda 3 hafta toplamda 15 seans verildi. İlk gruba düşük yoğunluklu ESWT, sıcak paket ve egzersiz, ikinci gruba düşük yoğunluklu Lazer, sıcak paket ve egzersiz, üçüncü gruba ise sıcak paket ve egzersiz tedavisi verildi. Hastaların tedavi öncesi, 3. hafta ve 12. haftada ağrı (VAS), fonksiyonellik (ConstantMurley Skoru), uyku kalitesi (Pittsburg uyku kalite indeksi) ve yaşam kalitesi (kısa form-36) değerlendirildi. Tüm gruplarda grup içi değerlendirmelerde ağrı, fonksiyonellik, uyku kalitesi ve yaşam kalitesinde tedavi öncesine göre iyileşme bulundu. VAS skorunda 3.hafta kontrollerindeki iyileşme Lazer ve ESWT grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlıyken (p<0,05); 12.hafta skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05).ConstantMurley Skoruna bakıldığında3.hafta ESWT ve Lazer grubundaki fonksiyonel iyileşme kontrol grubuna anlamlı olarak fazlaydı (p<0,05). CMS12.haftada ise Lazer grubundaki fonksiyonel kazanım diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0,05); ESWT ve Lazer grubu arasında ise fonksiyonel kazanım açısından anlamlı farklılık bulunmadı (p<0,05). Uyku kalitesi değerlendirmesinde gruplar arasında tedavi sonrası PUKİ skorlarında anlamlı farklılık bulunmadı (p>0,05). SF-36 ile değerlendirilen yaşam kalitesi skorlarında ise fiziksel parametlerde3. ve 12. haftada Lazer ve ESWT gruplarındaki iyileşme kontrol grubuna göre daha fazlayken mental parametlerde gruplar arasında benzer sonuçlar vardı. Sonuç olarak adeziv kapsülit hastalarında egzersiz tedavisine eklenen Lazer veya ESWT tedavisinin ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesini olumlu etkilediği bulunmuştur. Omuz fonksiyonları açısından ise egzersiz tedavisine ek olarak verilen Lazer tedavisinin ESWT tedavisine göre üstün olduğu düşünülmektedir.
İlgilizce Özet Adhesive capsulitis, also known as frozen shoulder, is a disease of unknown etiology. Inpathogenesis, progressive fibrosis of the glenohumeral joint leads to limitation of active and passive range of motion (ROM) and pain in the shoulder. It is classified into two groups: primary and secondary. Primary AC is more common than secondary AC. Inrecent years, extracorporealshockwavetherapy (ESWT) and laser therapy have become increasing lyimportant in reducing pain and increasing ROM by suppressing inflammation. This study was designed as a single-blind, randomized controlled trial to compare the efficacy of ESWT and Laser therapy in the treatment of adhesive capsulitis and to investigate whether they are superior to the control group. A total of 65 AC patient swere divided into 3 groups by closed envelope method. ESWT was given for 3 sessions once a week, laser for 3 weeks and 15 sessions in total, hot pack and exercisefor 3 weeksand 15 sessions in total in allgroups. The first group received low intensity ESWT, hot pack and exercise, these condgroup received low intensity Laser, hot pack and exercise, and the third group received hot pack and exercise. Pain (VAS), functionality (ConstantMurleyScore), sleepquality (Pittsburgsleepqualityindex) and quality of life (short form-36) were evaluated before treatment, at week 3 andweek 12.Inallgroups, improvement was found in pain, functionality, sleep quality and quality of life in intra group evaluation scompared top retreatment. While the improvement in the VAS score at the 3rd weekcontrolswasstatisticallysignificant in theLaserand ESWT group compared to the control group (p<0.05); no statistically significant difference was found betweenthe 12th weekscores (p>0.05). When the Constant Murley Score was analyzed, the functional improvement in the ESWT and Laser group at week 3 was significant lyhigherthan in the control group (p<0.05). At CMS week 12, thefunctionalgain in theLasergroupwassignificantlyhigherthantheothergroups (p<0.05), while there was no signifi cant difference betweenthe ESWT and Laser groups in terms of functional gain (p<0.05). There was no significant difference in post-treatment PDQI scores between the groups in sleep quality assessment (p>0.05). In the quality of life score sevaluated with SF-36, the improvement in physical parameters was higher in the laserand ESWT groups compared to the control group at 3 and 12 weeks, while there were similar results between the groups in mental parameters. Inconclusion, it was found that Laser or ESWT treatment added to exercise therapy positively affected pain, functionality and quality of life in patients with adhesive capsulitis. In terms of shoulder function, Laser therapy in addition to exercise therapy is thought to be superiorto ESWT therapy.