img
BILDIRCIN YEMLERİNE Satureja Spicigera (K. Koch) Boiss YAPRAK TOZU İLAVESİNİN PERFORMANS, ET KALİTESİ, SEKUM MİKROBİYOLOJİSİ VE BAĞIRSAK HİSTOLOJİSİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN BELİRLENMESİ
Tez Türü Doktora
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Zootekni Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2024
Öğrenci Adı ve Soyadı Emine DOĞAN
Tez Danışmanı DOÇ. DR. İSA COŞKUN
Türkçe Özet Bu araştırma, rasyona Satureja spicigera (K. Koch) Boiss yaprak tozu ilavesinin (S0: %0, S1: %0.25, S2: %0.5, S3: %0.75, S4: %1) Japon bıldırcınlarında performans, et kalitesi, sekum mikrobiyolojisi ve bağırsak histolojisi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Bir günlük yaşta, toplamda 400 adet bıldırcın (5 muamele, 4 tekerrür, her tekerrürde 20 hayvan) tesadüfî olarak yer kafeslerinde yetiştirilmiştir. 42. günde her tekerrürden 1 dişi ve 1 erkek olmak üzere toplamda 40 bıldırcın kesilmiş ve örnekler alınmıştır. Gruplar arasında canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, iç organ ağırlıkları, et kalite özellikleri, sekum mikrobiyolojisi, duodenum Lamina muskularis mukoza kalınlığı, duodenum villi uzunluğunun kript derinliğine oranı, jejunum Lamina muskularis mukoza kalınlığı, ileum villi uzunluğu ve duyusal kriterler bakımından önemli farklılık görülmezken, kontrol grubuna göre S1 ve S4 gruplarının et renginin daha açık olduğu (P<0,05), S1 ve S2 gruplarının MDA düzeylerinin ise önemli düzeyde düşük olduğu tespit edilmiştir (P<0.05). Duodenumda villi boyu ve kript derinliği S1 grubunda yüksek (P<0.05) bulunmuştur. Jejunumda S3 grubunun villi boyu yüksek (P<0.01), S4 grubunun kript derinliği düşük (P<0.01), S3 ve S4 grubunun villi boyu kript derinliği ise S0 ve S1 grubuna göre yüksek bulunmuştur (P<0.05). S3 ve S4 grubunun ileum kript derinliği diğer gruplara göre artmış (P<0.01), Lamina muskularis mukoza kalınlığı S0 grubunda düşük (P<0.01), S3 grubunun villi boyunun kript derinliğine oranı diğer gruplara göre düşük bulunmuştur (P<0.01). Rasyona Satureja spicigera ilavesinin, duodenum ve jejunumda villi boyunu arttırarak bağırsak sağlığını ve sindirimi iyileştirdiği, göğüs etlerinde ise MDA'yı düşürerek antioksidan etki gösterdiği belirlenmiştir.
İlgilizce Özet The aim of this study was to determine the effects of Satureja spicigera (K. Koch) Boiss leaf powder supplementation (S0: 0%, S1: 0.25%, S2: 0.5%, S3: 0.75%, S4: 1%) on performance, meat quality, microbiology and intestinal histology of Japanese quails. A total of 400 quails (5 treatments, 4 replicates, 20 animals in each replicate) at one day of age were randomly reared in floor cages. On day 42, a total of 40 quails, 1 female and 1 male from each replicate, were slaughtered and samples were taken. Live weight, body weight gain, feed intake, feed conversion ratio, visceral weights, meat quality characteristics, microbiology of the secum, thickness of duodenal lamina muscularis mucosa, ratio of duodenal villi length to crypt depth, while no significant difference was observed in terms of thickness of lamina muscularis mucosa of jejunum, ileum villi length and sensory criteria, it was determined that the meat color of S1 and S4 groups was lighter than the control group (P<0.05), and the MDA levels of S1 and S2 groups were significantly lower (P<0. 05). In duodenum, villi length and crypt depth were higher (P<0.05) in S1 group. In the jejunum, villi length of S3 group was higher (P<0.01), crypt depth of S4 group was lower (P<0.01) and villi length and crypt depth of S3 and S4 groups were higher than S0 and S1 groups (P<0.05). Ileal crypt depth of S3 and S4 group was increased compared to other groups (P<0.01), lamina muscularis mucosa thickness was lower in S0 group (P<0.01), and the ratio of villi length to crypt depth of S3 group was lower compared to other groups (P<0.01). It was determined that addition of Satureja spicigera to the diet improved intestinal health and digestion by increasing villi length in duodenum and jejunum, and showed antioxidant effect by decreasing MDA in breast meat.