Kıl keçilerinde üreme mevsiminde kızgınlık senkronizasyon uygulamasının döl verimi üzerine etkisi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2019
Öğrenci Adı ve Soyadı Ebru ŞİRİN
Tez Danışmanı DR. ÖĞR. ÜYESİ SERDAR GENÇ
Türkçe Özet Bu çalışma ile Kıl keçilerinde üreme mevsimi içinde kızgınlık senkronizasyon uygulamasının döl verimi üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hayvan materyali olarak 3-5 yaş aralığında toplam 200 baş kıl keçisi kullanılmıştır. Keçiler eşit sayıda olacak şekilde iki gruba ayrılmışlardır (Kontrol grubu, KG n=100; Kızgınlık senkronizasyon grubu, KS, n=100). KS grubuna, 30 mg flugeston asetat içeren sünger takılmış ve 12 gün sonra çıkarılarak hayvan başına 500 IU PMSG kas içi uygulanmıştır. 4 gün süreyle kıl tekeleri kullanılarak çiftleştirme işlemi gerçekleştirilmiştir. Teke katım işlemi her iki grupta da aynı anda başlatılıp 4 gün sonra sonlandırılmıştır. Tekiz doğum oranı KG'da %72, KS grubunda ise %35 olarak gerçekleşmiştir (P<0.01). İkiz doğum oranı ise kontrol grubunda % 24, KS grubunda ise % 62 olarak tespit edilmiştir (P<0.01). Gruplar arasında, doğum oranı ve kısırlık oranı bakımından herhangi bir farklılık tespit edilmemiştir (P>0.05). Teke altı keçi başına doğan oğlak sayısı ve doğuran keçi başına doğan oğlak sayısı sırasıyla KG'da 1,20 ve 1,59, KS grubunda ise 1,25 ve 1.64 olarak tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Kıl keçilerinde üreme mevsimi içinde kızgınlık senkronizasyon uygulaması döl verimini iyileştirmiştir.
İlgilizce Özet In this study, it was aimed to determine the effect of heat synchronization application on fertility of hair goats in breeding season. A total of 200 head hair goats were used as animal material between 3-5 years of age. The animals were divided into two groups equal, (Control group, KG, n = 100; Heat synchronization group, KS, n = 100). The KS group received intravaginal sponges containing 30 mg flugeston acetate and was removed 12 days later and injected intramuscular 500 IU of PMSG/per animal. Mating was performed using Hair bucks for 4 days. The maiting process was started at the same time in both groups and was ended after 4 days. Single birth rate was 72 % in the KG and 35 % in the KS group (P <0.01). Twice birth rate was 24 % in the KG and 62 % in the KS group (P<0.01). In terms of birth rate and infertility ratio was not found difference between the groups (P>0.05). Fecundity and litter size were 1,20 and 1,59 in the control group and 1,25 and 1,64 in the KS group, respectively. As a result, the application of heat synchronization in hair goats in the breeding season improved the fertility.