Frankia'da Kaos: Vikingler ve Karolenj Devleti'nin Çöküş Süreci (829-870)
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite İstanbul Medeniyet Üniversitesi
Enstitü Edebiyat Fakültesi
Anabilimdalı Tarih
Tez Onay Yılı 2019
Öğrenci Adı ve Soyadı
Tez Danışmanı Doç. Dr. Fatih DURGUN
Türkçe Özet Karolenj Devleti'nin Şarlman yönetiminde 8.yüzyılda Batı Avrupa'da en önemli siyasi güç haline gelmiştir. Ancak Şarlman'ın ölümünün ardından Karolenj Devleti politik sorunlar ile karşılaşmıştır. Veraset Sistemi'nin yol açtığı bu durum İmparator Louis'in kötü yönetimi nedeniyle Karolenj İç Savaşı'na neden olmuştur. 829 yılında başlayan Karolenj İç Savaşı, 843 yılında Verdun Antlaşması ile sona ermiştir. Buna rağmen Avrupa siyasetindeki etkileri uzun yıllar hissedilmeye devam etmiştir. Karolenj İç Savaşı esnasında Vikingler de Frankia kıyılarında tekrar görülmeye başlamışlardır. Şarlman dönemine dayanan bir geçmişi olan Karolenj Devleti-Viking ilişkileri, Karolenj İç Savaşı nedeniyle saldırgan hale gelmiştir. Karolenj İç Savaşı'nı bir fırsat olarak gören Vikingler zaman içinde daha tehlikeli hale gelmişlerdir. Birbirine paralel olarak ilerleyen Karolenj İç Savaşı ve Viking saldırıları Frankia'da kaosa neden olmuştur. Karolenj Devleti parçalanırken Vikingler, Batı Avrupa'da yeni bir siyasi güç olarak yükselmişlerdir.
İlgilizce Özet June 2019. 133 Pages. Under the rule of Charlemagne, The Carolingian Empire has become the most important political power in West Europe in the eighth century. But after the Charlemagne's death, Carolingian Empire has faced serious problems. These problems, like the succession crisis was the reason, caused the Carolingian Civil war because of Emperor Louis's so-called misgovernment. Despite the end of the Carolingian Civil War with Treaty of Verdun in the year of 843, impacts of it have left a mark in the politics of Europe for a long time. Vikings are started to seen on Francia coasts during the Carolingian Civil War. Relationship between Carolingian Empire and Vikings, which went back to Charlemagne's time, has become offensive again. Vikings were getting more dangerous in time because of Carolingian Civil War. In the eyes of Vikings, Carolingian Civil War was an opportunity. Carolingian Civil War and Viking attacks were getting progress parallel to each other. This caused great chaos in Francia. While Carolingian Empire was falling apart Vikings were rising up as a new politic power.