img
Akademisyenler > Ebru ÇÖTELİ > Proje Detayı
Kırmızı ve Koyu Kırmızı Meyvelerdeki A, E Vitamini, Beta Karoten ve Likopen Miktarlarının Araştırılması
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Ebru ÇÖTELİ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Özellikle son zamanlarda kırmızı renkli meyvelerin çok önemli oldukları medyada sık sık vurgulanmaktadır. Bu sebeplerden dolayı kırmızı renkli meyvelere olan talep her geçen gün artmaktadır. Yoğun olarak tüketilen kırmızı renkli meyveler kiraz, elma, çilek, böğürtlen, dut, erik turp meyvelerde bulunan antosiyanin, damar sertleşmesini önlemede yardımcı olduğu rapor edilmiştir. Ayrıca kan basıncını düzenlediği ve iltihaplanmaları durdurabildiği, kanseri engellediği belirtilmektedir. Beslenme rejimleri antioksidan meyve ve sebzeler bakımdan zengin olan toplumlarda kalp ve damar hastalıkları ve kanserlerin daha az görülmesi bu tip kırmızı-siyah meyvelere olan ilgiyi artırmaktadır. Antioksidanlar hayatımız için önemli olup, hayatımızı tehdit eden birçok hastalığın oluşumunda oksidasyonun önemli rolü bulunduğu bilimsel olarak da ortaya konulmuştur. Dolayısıyla kanserlerin, kalp ve damar hastalıklarının önlenmesi, sağlıklı bir yaşam için, yaşlanmanın geciktirilmesi için antioksidan ağırlıklı beslenme ve antioksidan etkili gıda desteklerinin kullanılması giderek yaygınlaşmaktadır. Hayatımızda vazgeçilmez olan kırmızı renkli meyvelerin vitamin açısından zengin olduğuna dair birçok çalışma olmasına rağmen, A, E vitaminleri, beta-karotenin ve likopen miktarını µg/g düzeyinde belirten çalışma sayısı oldukça azdır. Ayrıca son zamanlarda önemli olduğu ön plana çıkan likopen hakkında bilgi ise son derece kısıtlıdır. Bu nedenle meyve olarak tüketilen içi yada dışı kırmızı olan çilek, gilaburu, böğürtlen, dut, üzüm, portakal, greyfurt, kiraz, vişne, elma, nar, hurma, erik ve turp gibi meyveler de A, E vitaminleri, β-karoten ve likopen miktarlarını belirlemek, mümkün olduğunca ortalama tane meyve başına miktarlarını bulmak ve parametreler açısından meyveleri birbirleri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 21-08-2013
Bitiş Tarihi 21-11-2014
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş