img
Akademisyenler > Ebru ÇÖTELİ > Proje Detayı
Süs bitkisi olarak ekilen Malus Floribunda bitkisinin antioksidan, antimikrobiyal ve metal içeriklerinin belirlenmesi
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Ebru ÇÖTELİ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Bitkiler, algler ve mikroorganizmalar tarafından sentezlenebilen, fakat hayvanlar tarafından sentezlenemeyen pigmentler karotenoidler’dir. Karotenoidler yüksek düzeyde konjugasyon gösteren, meyvelere sarı, turuncu ve kırmızı rengini veren, yoğun renklere sahip bitki bileşenleridir. Dekoratif özelliklere sahip bitkiler (renkli meyveler, dikkat çekici çiçekler ve parlak yapraklar) süs bitkileri olarak adlandırılmaktadır. Bu çalışmada kullanılan süs elması (Malus floribunda) renkli çiçeklere ve meyvelere sahip bir peyzaj bitkisidir. Bu bitkinin ekşi ve kırmızı meyvelerinin şeker hastalığına çare olarak kullanıldığı, sirke ile marmelat yapımı ve doğal gıda renklendiricisi olarak kullanıldığı bildirilmiştir. Bu çalışmada bitkinin bu kullanım alanları dışında, yapısındaki antioksidan parametre (A, E vitaminleri, β-Karoten ve Likopen) miktarları ve antimikrobiyal aktivitesi ile metal içeriklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. A, E vitamini, β-Karoten ve Likopen düzeyleri spektrofotometrik veya kromatografik tekniklerle belirlenecektir. Bitki ekstraktının toplam fenolik ve flavonoid madde miktarı ile indirgeyici antioksidan güç tayini de spektrofotometrik yöntemler kullanılarak belirlenecektir. Bitkinin antimikrobiyal aktivitesi Agarwell difüzyon tekniği kullanılarak test edilecektir. Ayrıca bitki bölümlerindeki metal analizleri Atomik spektroskopik tekniklerle (AAS, ICP AES, ICP MS..gibi) cihazıyla ölçülecektir. Bu parametreler ile çalışılarak bu bitki ile ilgili literatüre katkı sağlanılacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 06-05-2021
Bitiş Tarihi 24-08-2022
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş