Akademisyenler > Ebru ÇÖTELİ > Proje Detayı
2,3-Dihydrobenzofuran ve gümüş kompleksinin Antioksidan ve Antidiyabetik aktivitelerinin belirlenmesi
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Ebru ÇÖTELİ
Projedeki Rolü: Yürütücü
Ceyhun KÜÇÜK
Bülent Ecevit Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No SAG.A4.23.004
Proje Konusu Son zamanlarda kanser, diyabet, antiinflamatuar hastalıklar gibi hayati önemi olan birçok hastalığın oluşumunda artışlar gözlenmektedir. Bu yüzden bu hastalıkları önleyen yeni farmasötiklerin bulunması önem arz etmektedir. Dihidrobenzofuran yapısını içeren maddeler biyolojik fonksiyonları açısından önemli olup, bu yapıya sahip bileşiklerin ilaç geliştirme çalışmalarında kullanıldığı için farmakolojide önemli yerleri bulunmaktadır. Ayrıca Benzofuran yapısına sahip bu bileşiklerin güçlü antioksidatif, antibakteriyel, antiviral, antitümör, antiinflamatuar özelliklere sahip olduğu gösterilmiştir. Bazı benzofuran türevlerinin, antidiyabetik ve antifungal özelliklere de sahip olduğu bildirilmiştir. Bu proje çalışmasında, 2,3-Dihydrobenzofuran maddesinden ilk defa gümüş kompleksi sentezi gerçekleştirilecektir. Ayrıca 2,3-Dihydrobenzofuran ve ondan elde edilen gümüş kompleksi numunelerinin antioksidan ve antidiyabetik aktivitelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 2,3-Dihydrobenzofuran ve gümüş kompleksinin DPPH ve ABTS radikallerini giderme aktivitelerine bakılacaktır. Ayrıca α-Amilaz ve α-Glukozidaz aktivitelerine bakılarak antidiyabetik analizleri yapılacaktır. Sonuçların ortalaması ve standart sapmaları hesaplanılarak tablo ve grafiklerle ifade edilecektir.
Proje Durumu Devam Ediyor
Başlangıç Tarihi 10-03-2023
Bitiş Tarihi 09-03-2024
Anahtar Kelimeler 2,3-Dihydrobenzofuran, AgNO3, Antioksidan, Antidiyabetik.