Farklı sürelerde uygulanan 2100 MHz Radyofrekans Radyasyonun normal ağırlıktaki ratlar ile obez ratların beyin dokusu ve serumlarında inflamatuar ve oksidatif etkileri
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Dilek KUZAY AKSOY
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Günümüzde yaklaşık 5 milyar insanın cep telefon kullanmakta olduğu tahmin edilmektedir. Cep telefonu kullanımı her geçen gün hızla artmakta ve bu durum bir Radyofrekans radyasyon (RFR) kaynağı olan cep telefonlarının insan sağlığı üzerine olan etkilerinin araştırılmasını gerektirmektedir. RFR maruziyetinin baş ağrısı, kulak çınlaması, EEG ritminde ve kan beyin bariyeri geçirgenliğinde değişim, farklı dokularda oksidatif stres artışı, uykusuzluk, kansere yol açabileceğini gösteren çalışmalar yapılmıştır. Cep telefonlarının beyne yakın kullanımı nedeni ile RF radyasyonun beyin dokusu üzerindeki etkisi daha fazla olmaktadır. Çağımızın en büyük sorunlarından biri olan obezite dokularda inflamasyon ve oksidatif hasar oluşumuna neden olmaktadır. Obezite insidansı gün geçtikçe artmaktadır. Obezite RF radyasyona karşı hassasiyet artışına neden olabilir. Bu durum obez bireylerin RF maruziyetinden daha fazla etkilenmeleri sonucunu doğurabilir. RFR maruziyetinin obezite varlığındaki etkilerine yönelik yapılmış çalışma bulunmamaktadır. Çalışmamızda obezite modeli oluşturacağımız ratlarla normal ratların radyofrekans radyasyona verdiği yanıtları karşılaştırmayı amaçlamaktayız. 3 hafta boyunca 15dk/gün ve 4 sa/gün olacak şekilde iki farklı uygulama süresi ile 2100 MHz RFR uygulamasının obez olan ve olmayan erkek ratların beyin dokuları ve serumlarında inflamatuar göstergeler olan TNF alfa, IL 1 beta, IL-4 ve IL-10 düzeylerine ek olarak oksidatif hasar göstergeleri olan total oksidan seviyesi, total antioksidan seviyesi düzeylerinin incelenmesi planlanmaktadır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 09-09-2020