| Proje Ekibi (5) |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Yürütücü |
Doç. Dr. Gökhan FİLİK
Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Prof. Dr. Belgin ERDEM
Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Dr. Öğr. Üyesi Gizem KEZER
Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Prof. Dr. İsa COŞKUN
Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
| Proje Türü | Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi |
| Proje No | ZRT.A3.17.008 |
| Proje Sahibi Kurum | Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi |
| Proje Durumu | Tamamlandı |
| Başlangıç Tarihi | 24-08-2017 |
| Bitiş Tarihi | 25-12-2019 |
| Proje Konusu | İç Anadolu bölgesinde yetişen Dispacales (Rubilas) takımının Caprifoliaceae (hanımeli) familyasından olan Viburnum opulus L. (gilaburu) nohut büyüklüğünde kırmızı renkli bir meyvedir. Kırmızı renkli meyvelere sahip olması sebebiyle insan beslenmesinde doğal antioksidan meyve suyu olarak tüketilmektedir. Bitki içerisinde yer alan redükte ve okside glutatyon, likopen, Vitamin A ve E, betakaroten genel olarak bilinen antioksidan bileşiklerdir. Mevcut çalışma Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü, Bıldırcın Deneme Ünitesinde 30 haftalık yaştaki 132 dişi ve 44 erkek Japon bıldırcını ile 8 hafta boyunca yürütülecektir. Yem ve su ad libitum olarak sağlanacak, her grupta 11 tekerrür, her tekerrür ise 3 dişi ve 1 erkek olarak yürütülecektir. Deneme rasyonları izokalorik ve izonitrojenik olarak dengelenmiş kontrol ve kontrol yemine 5 g/kg, 10 g/kg ve 15 g/kg Gilaburu ikame edilerek hazırlanacaktır. 30-38 haftalık yaştaki bıldırcınların besi performansı, yumurta iç ve dış kalite özellikleri ile birlikte yumurta sarısında ve ette antioksidan kapasite analizleri yapılacaktır. |
| Anahtar Kelimeler | Gilaburu, et kalitesi, yumurta, antioksidan |