| Proje Ekibi (1) |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Yürütücü |
| Proje Türü | Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi |
| Proje No | ZRT.A3.16.001 |
| Proje Sahibi Kurum | Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi |
| Proje Durumu | Tamamlandı |
| Başlangıç Tarihi | 17-03-2016 |
| Bitiş Tarihi | 31-03-2017 |
| Proje Konusu | Kinoa, karabuğday, chia ve horozibiği bitkileri ülkemizde insan beslenmesinde son yıllarda kullanımı hızla artan tahıl benzeri ve besin değerleri yüksek bitkilerdir. Bu bitkilerin sap, kök ve yaprak gibi üretim artıklarının hayvan beslemede değerlendirilebilir ürünler grubunda yer alabilir. Mevcut proje ile bitkilerin farklı aksamlarının besin madde içeriklerinin belirlenmesi ve hayvan besleme açısından öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada kinoa, karabuğday, chia ve horozibiği bitkilerinin kuru madde, ham kül, ham protein, ham yağ, ham selüloz, asit deterjan fiber, asit deterjan lignin, nötr deterjan fiber analizleri yapılacaktır. Ayrıca, besin madde analiz sonuçları kullanılarak metabolik enerji değerleri (Kcal/Kg KM) ve sindirilebilir enerji (Mcal/Kg KM) hesaplanacaktır. Sonuç olarak bu çalışma ile kinoa, karabuğday, chia ve horozibiği bitkilerinin artık kısımlarının hayvan beslemedeki besin madde değerleri belirlenecektir. |
| Anahtar Kelimeler | kinoa, karabuğday, chia, horozibiği, besin madde, hayvan besleme |