img
img
Kinoa, Karabuğday, Chia ve Horozibiği Bitkilerinin Besin Madde İçeriklerinin Belirlenmesi
Proje Ekibi (1)
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No ZRT.A3.16.001
Proje Sahibi Kurum Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 17-03-2016
Bitiş Tarihi 31-03-2017
Proje Konusu Kinoa, karabuğday, chia ve horozibiği bitkileri ülkemizde insan beslenmesinde son yıllarda kullanımı hızla artan tahıl benzeri ve besin değerleri yüksek bitkilerdir. Bu bitkilerin sap, kök ve yaprak gibi üretim artıklarının hayvan beslemede değerlendirilebilir ürünler grubunda yer alabilir. Mevcut proje ile bitkilerin farklı aksamlarının besin madde içeriklerinin belirlenmesi ve hayvan besleme açısından öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu çalışmada kinoa, karabuğday, chia ve horozibiği bitkilerinin kuru madde, ham kül, ham protein, ham yağ, ham selüloz, asit deterjan fiber, asit deterjan lignin, nötr deterjan fiber analizleri yapılacaktır. Ayrıca, besin madde analiz sonuçları kullanılarak metabolik enerji değerleri (Kcal/Kg KM) ve sindirilebilir enerji (Mcal/Kg KM) hesaplanacaktır. Sonuç olarak bu çalışma ile kinoa, karabuğday, chia ve horozibiği bitkilerinin artık kısımlarının hayvan beslemedeki besin madde değerleri belirlenecektir.
Anahtar Kelimeler kinoa, karabuğday, chia, horozibiği, besin madde, hayvan besleme
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş