img
img
Yonca ve çavdar silajlarına Pediococcus acidilactici inokülasyonunun silaj kalitesi ve aerobik stabilite üzerine etkileri
Proje Ekibi (1)
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No ZRT.A4.23.024
Proje Sahibi Kurum Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Proje Konusu Bu araştırmada, yonca ve çavdar bitkisinin, yalın veya karışım silajlarına, farklı dozlarda (106, 108 ve 109 kob ml-1) Pediococcus acidilactici (PA) inoküle edilmesinin, silaj kalitesi, yem değeri ve aerobik stabilite üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada muamele gruplarını; YK, inokülantsız yonca kontrol; PA6Y, 106 kob ml-1 PA’li yonca; PA8Y, 108 kob ml-1 PA’li yonca; PA9Y, 109 kob ml-1 PA’li yonca; ÇK, inokülantsız çavdar kontrol; PA6Ç, 106 kob ml-1 PA’li çavdar; PA8Ç, 108 kob ml-1 PA’li çavdar; PA9Ç, 109 kob ml-1 PA’li çavdar; YÇK, inokülantsız %50 yonca+%50 çavdar kontrol; PA6YÇ, 106 kob ml-1 PA’li %50 yonca+%50; LB8YÇ, 108 kob ml-1 PA’li %50 yonca+%50; PA9YÇ, 109 kob ml-1 PA’li %50 yonca+%50 oluşturmuştur. Araştırma grupları 6 grup, 5 tekerrür olmak üzere toplamda 30 adet silaj ile oluşturulmuştur. Hazırlanan silajlar laboratuvar ortamında 23 ± 2 ºC’de 90 gün boyunca muhafaza edilmiştir. Silolama döneminin sonunda açılan silajlara kimyasal, fiziksel ve mikrobiyolojik analizler uygulanmıştır. Açım işlemleri tamamlanan silajlar 5 günlük aerobik stabilite testine tabi tutulmuştur. İnokülasyon uygulaması tüm gruplarda OM miktarlarını artırırken NDF miktarını düşürmüştür. SKM miktarlarını yükseltmiş ve istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Açım sonrası ve aerobik stabilite sonrası küf oluşumuna rastlanmamıştır. pH1 değerleri en düşük 4.81, en yüksek 6.38 şeklinde bulunmuştur. Genel olarak silaj kalitesini iyileştirdiğini söylemek mümkündür.
Proje Durumu Devam Ediyor
Başlangıç Tarihi 10-03-2023
Bitiş Tarihi 09-03-2024
Anahtar Kelimeler Yonca silajı, çavdar silajı, Pediococcus acidilactici, silaj kalitesi, aerobik stabilite
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş