img
img
Tritikale Silajında Lactobacillus brevis Kullanımının Silaj Kalitesi Üzerine Etkisi
Proje Ekibi (2)
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Yürütücü
Rohat Furkan ACAR
Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No ZRT.A4.22.007
Proje Sahibi Kurum Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Proje Konusu Bu araştırmada Tritikale (Triticosecale Wittmack) silajına farklı oranlarda homofermantatif ve heterofermantatif laktik asit bakterileri ilavesinin silaj kalitesi, fermantasyon, aerobik stabilite ve mikroorganizma gelişimi üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Silaj materyali olarak en çok kullanılan bitki mısırdır. Enerji oranı oldukça yüksek olan tritikale bitkisi de silaj yapımında sıklıkla tercih edilmektedir. Nitekim, silaj yapımında kullanılan bitkinin enerji miktarının yüksek olması, silaj fermantasyonunun daha iyi bir şekilde gerçekleşmesinde ve silaj kalitesinin iyileştirilmesinde etkili olmaktadır. Tritikale bitkisinin enerji oranı mısır ve buğday bitkisine oldukça yakındır. Tritikale bitkisiherhangi bir işleme tabi tutulmaksızın hayvanlara yedirilebileceği gibi silolanması durumunda da iştah açıcı olması nedeniyle silaj yapımında tercih edilmektedir. Tritikale’nin yüksek enerji içeriğinin yanı sıra çeşitli laktik asit bakterileri ilave edilerek silolanmasının, silaj mikroflorasında bulunan bakteriler tarafından tüketilen enerji ve protein gibi temel parametreler ile mikroorganizma oluşumu ve aerobik stabilite sonuçları laktik asit bakterisi ilaveli ve ilavesiz gruplar oluşturularak araştırılacaktır. Araştırma neticesinde elde edilecek bulgular doğrultusunda farklı oranlarda homofermantatif veya heterofermantatif laktik asit bakterisi ilavesinin etkileri göz önüne alınarak üretici ve araştırmacılara tavsiyelerde bulunulacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 21-04-2022
Bitiş Tarihi 16-10-2023
Anahtar Kelimeler Tritikale, Silaj, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus brevis, Pediococcus acidilactici
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş