img
img
Farklı oranlarda mısır soya bitkisi karışımlarına mikrobios bakteri kültürü ilavesinin silaj kalitesi ve aerobik stabilite üzerine etkileri
Proje Ekibi (1)
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No ZRT.A4.21.019
Proje Sahibi Kurum Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Proje Konusu Bu araştırmada, farklı oranlarda mısır-soya bitkisi içeren karışım halindeki silajlara, microbios bakteri kültürü ilavesinin silaj kalitesi ve aerobik stabilite üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Silaj yapımında en yaygın olarak kullanılan bitki mısır (Zea mays L.)’dır. Mısır tek başına silaj yapılabilmekle birlikte, karışım halinde diğer yem bitkileri ile birlikte de silolanabilmektedir. Bunlardan birisi de soya fasulyesi bitkisidir. Yüksek oranda protein ve vitamin içeren soya fasulyesi (Glycinemax Merr., L), hayvan beslemede umut verici ve kaliteli bir yem kaynağı durumundadır. Ancak, kurutularak depolanmasında güçlüklerle karşılaşılabilmektedir. Yemlik soya fasulyesinin protein içeriği yüksek olmasına rağmen, düşük suda çözünür karbonhidrat seviyesi ve genellikle hoş olmayan kokusu nedeniyle düşük silaj kalitesine sahiptir. Bu sebeple bu araştırmada, silaj yapımında tek kaynak olarak mısır kullanmak yerine, soya gibi protein değeri yüksek bir bitkinin farklı oranlarda karışımlarının silaj kalitesi ve aerobik stabilitesi üzerine etkileri, inokülantlı veya inokülantsız olarak araştırılacaktır. Ayrıca, bu araştırma sonuçlarına göre, farklı oranlarda mısır-soya bitkisi karışımları ile hazırlanan silajlara inokülant ilavesi ile ortaya çıkacak olan besin madde değişimleri dikkate alınarak, in vivo koşullar için tavsiyelerde bulunulacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 06-05-2021
Bitiş Tarihi 30-12-2022
Anahtar Kelimeler Silaj, mısır bitkisi, soya bitkisi, inokülant, toplam canlı bakteri, aerobik stabilite
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş