Proje Ekibi |
Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Proje Türü | Diğer Kamu Kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları Hariç) |
Proje No | - |
Proje Konusu | Yumurtlama dönemi başlangıcında hızla artan enerji gereksinimine ilaveten tünek kullanıma bağlı aktivitenin yarattığı enerji gereksiniminin karşılanmasında karşılaşılan sorunlar projenin gerekçesini oluşturmaktadır. Kanatlı hayvanların yem tüketimini ve dolayısıyla enerji tüketimini etkileyen yemin fiziksel özelliklerine ait etmenlerin başında yemin formu ve parçacık büyüklüğü gelmektedir. Son yıllardaki birkaç araştırma haricinde yumurtacı tavuklar açısından bu konuya değinen araştırma sayısı çok sınırlıdır. Mevcut çalışmalar yemin istenilen düzeyde tüketilebilmesi ve sindirilebilmesi açısından tahıl danelerinin iri öğütülmesinin ince öğütülmüş haline kıyasla daha iyi sonuçlar verdiğini göstermektedir. Diğer yandan yemin parçacık ölçütünün küçülmesinin yemlerin enzimlerle temas eden yüzey alanlarını genişleterek besin maddelerinin sindirilebilirliğini artırdığına dair aksi yönde bildirişler de mevcuttur. Peletleme işleminin başarısı büyük ölçüde tahılların ince öğütülmesine bağlıdır. Pelet kalitesinin sindirim sisteminin gelişimi ile besin madde sindirilebilirliği üzerine etkileri konusundaki çalışmaların tamamı etlik piliçler üzerinde yapılmıştır. Bu çalışmalarda pelet yem formunun besin madde sindirilebiliğini olumlu yönde etkilediğine dair sonuçlar elde edilmiştir. Buradan yola çıkarak pelet yemin zenginleştirilmiş kafeslerdeki aktivite artışına bağlı enerji ihtiyaçlarındaki artışı ne ölçüde telafi edebileceği konusunda bir araştırma sorusu sorulabilir. Yürütülecek deneysel bir çalışma ile bu soruya kısa sürede verilebilecek cevaplar pratikteki ihtiyacı da karşılayabilir. |
Proje Durumu | Tamamlandı |
Başlangıç Tarihi | 01-05-2020 |
Bitiş Tarihi | 27-09-2023 |