img
img
NİGER BİTKİSİ SİLAJININ FİZİKSEL, KİMYASAL, DUYUSAL VE MİKROBİYOLOJİK DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ
Proje Ekibi (2)
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Yürütücü
Zekeriya DOĞAN
Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No ZRT.A4.19.007
Proje Sahibi Kurum Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Proje Konusu Bu çalışmada, Niger (Guizotia abyssinica L.) bitkisinin silaj olabilirliğinin belirlemesi ve yem değerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Süt olum döneminde hasat edilecek Niger bitkisi 8 muamele 4 tekerrür: kontrol, %2.5 üre , %2.5 üre- %1 tuz, %1 tuz, %1 tuz %5 arpa, %5 arpa, %2.5 melas, %2.5 melas-%1 tuz olacak şekilde tasarlanmıştır. Niger silajının fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik değerini belirlemek için ilgili analizleri yapılacaktır. Niger dünyada tohumu için yetiştirilen bir bitkidir. Mısır gibi yağ bitkisi ve diyetlerde çokça kullanılan bir tohum bitkisidir. Mevcut besin madde içeriğinin daha da iyileştirilerek alternatif bir silajlık bitki olabilirliği belirlenmeye çalışılacak olup, ayrıca ülke ekonomisine alternatif bir yem bitkisi kaynağı kazandırılmış olacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 30-04-2019
Bitiş Tarihi 17-06-2021
Anahtar Kelimeler Guizotia abyssinica, niger, mikrobiyoloji, silaj kalitesi, kaba yem

Paylaş