| Proje Ekibi (2) |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Yürütücü |
|
Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
| Proje Türü | Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi |
| Proje No | ZRT.A4.19.007 |
| Proje Sahibi Kurum | Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi |
| Proje Konusu | Bu çalışmada, Niger (Guizotia abyssinica L.) bitkisinin silaj olabilirliğinin belirlemesi ve yem değerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Süt olum döneminde hasat edilecek Niger bitkisi 8 muamele 4 tekerrür: kontrol, %2.5 üre , %2.5 üre- %1 tuz, %1 tuz, %1 tuz %5 arpa, %5 arpa, %2.5 melas, %2.5 melas-%1 tuz olacak şekilde tasarlanmıştır. Niger silajının fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik değerini belirlemek için ilgili analizleri yapılacaktır. Niger dünyada tohumu için yetiştirilen bir bitkidir. Mısır gibi yağ bitkisi ve diyetlerde çokça kullanılan bir tohum bitkisidir. Mevcut besin madde içeriğinin daha da iyileştirilerek alternatif bir silajlık bitki olabilirliği belirlenmeye çalışılacak olup, ayrıca ülke ekonomisine alternatif bir yem bitkisi kaynağı kazandırılmış olacaktır. |
| Proje Durumu | Tamamlandı |
| Başlangıç Tarihi | 30-04-2019 |
| Bitiş Tarihi | 17-06-2021 |
| Anahtar Kelimeler | Guizotia abyssinica, niger, mikrobiyoloji, silaj kalitesi, kaba yem |