| Proje Ekibi (1) |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
| Proje Türü | Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi |
| Proje No | - |
| Proje Konusu | Dünyada, her yıl milyonlarca ton tarımsal gıda atığı oluşmaktadır. Son yıllarda hayvan beslemede, atıkların kullanım olanakları ile ilgili yapılan çalışmalarda atıkların ekonomiye kazandırılması amaçlanmıştır. Üretilen meyve ve sebzelerden geriye kalan atıkların yeni, alternatif ve ucuz protein ve diğer besin içerikleri için kullanımının araştırma çalışmaları sürdürülmektedir. Bu meyve ve sebzelerin arasında Dünya’da ve ülkemizde yoğun bir şekilde tüketilen biberin atıkları da yer almaktadır. Capsicum cinsine ait biberlerin en yaygın olarak yetiştirilen türü Capsicum annuum L.’dır. Esas olarak meyvesi için yetiştirilmektedir. Biber türüne, yetişme şartlarına ve hasat zamanına bağlı olarak toplam kapsaisinoid miktarı kuru maddede (KM) % 0,1’den % 2,0’ye kadar değişmektedir. Acı biberin (Capsicum annuum L.) bağırsaklardan gaz giderici, santral sinir sistemini uyarıcı, metabolizma ürünlerinin atılmasını hızlandırıcı, vücut ısısını arttırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı ve vazokonstrüksiyon yapıcı etkilerinin yanında kan kolesterolünü düşürdüğü ve abdominal yağ birikimini azaltıcı özelliğinin bulunduğu bilinmektedir. Araştırma Ahi Evran Üniversitesi, Ziraat Fakültesine ait tam kontrollü etlik bıldırcın deneme ünitesinde gerçekleştirilecektir. Proje bileşiminde 0 (kontrol), 50 mg/kg acı biber atığı (ABA), 100 mg/kg ABA, 200 mg/kg ABA ve 400 mg/kg ABA içeren etlik bıldırcın yemleri ile beslenen 5 gruptan oluşacaktır. Her grup 4 tekerrürden oluşacaktır. Her tekerrür 5 erkek ve 5 dişi civcivden oluşacaktır. In vivo hayvan denemesinde toplam 200 adet günlük yaşta etlik bıldırcın civcivi (100 dişi ve 100 erkek) kullanılacaktır. 42 gün sürecek deneme süresince hayvanların büyüme performansı, deneme sonunda ise et kalitesi, doku histolojisi ve bağırsak mikrobiyolojisi üzerine etkisinin belirlenmesi ve çalışmanın ekonomik analizi yapılacaktır. Projede kullanılan acı biber atığının etlik bıldırcın rasyonlarında kullanılabilirliğinin belirlenmesi ve et/yağ oranının değişimi ve bu sayede et kalitesinin arttırılması projeyi özgün kılacaktır. |
| Proje Durumu | Tamamlandı |
| Başlangıç Tarihi | 22-08-2016 |
| Bitiş Tarihi | 22-08-2018 |