img
img
HOROZİBİĞİ (Amaranthus powelli ssp.) BİTKİSİ SİLAJININ FİZİKSEL, KİMYASAL, DUYUSAL VE MİKROBİYOLOJİK DEĞERLERİNİN BELİRLENMESİ
Proje Ekibi (3)
Doç. Dr. Gökhan FİLİK Doç. Dr. Gökhan FİLİK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Yürütücü
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK
Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Dr. Öğr. Üyesi Gizem KEZER Dr. Öğr. Üyesi Gizem KEZER
Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No ZRT.A4.17.008
Proje Sahibi Kurum Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Proje Konusu Bu çalışmada, Horozibiği bitkisinin silaj olabilirliğinin belirlemesi ve yem değerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Süt olum döneminde hasat edilecek horozibiği bitkisi 6 muamele 4 tekerrür: kontrol, %1 tuz, %1 tuz +%5 arpa, % 5 arpa, %1 tuz+%7,5 arpa, %7,5 arpa olacak şekilde tasarlanmıştır. Horozibiği silajının fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik değerini belirlemek için analizleri yapılacaktır. Ülkemizde henüz yetiştiriciliği başlamamış olan horozibiği hemen hemen her koşulda yetişebilen yeşil bitki olarak yüksek besin madde içeriğine sahip bir bitkidir. Mevcut besin madde içeriğinin daha da iyileştirilerek alternatif bir silajlık bitki olabilirliği belirlenmeye çalışılacak olup, ayrıca ülke ekonomisine alternatif bir yem bitkisi kaynağı kazandırılmış olacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 03-08-2017
Bitiş Tarihi 09-10-2018
Anahtar Kelimeler Horozibiği (Amaranthus powelli ssp.), mikrobiyoloji, silaj kalitesi
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş