| Proje Ekibi (3) |
Doç. Dr. Gökhan FİLİK
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Yürütücü |
Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gül FİLİK
Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Dr. Öğr. Üyesi Gizem KEZER
Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
| Proje Türü | Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi |
| Proje No | ZRT.A4.17.008 |
| Proje Sahibi Kurum | Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi |
| Proje Konusu | Bu çalışmada, Horozibiği bitkisinin silaj olabilirliğinin belirlemesi ve yem değerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Süt olum döneminde hasat edilecek horozibiği bitkisi 6 muamele 4 tekerrür: kontrol, %1 tuz, %1 tuz +%5 arpa, % 5 arpa, %1 tuz+%7,5 arpa, %7,5 arpa olacak şekilde tasarlanmıştır. Horozibiği silajının fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyolojik değerini belirlemek için analizleri yapılacaktır. Ülkemizde henüz yetiştiriciliği başlamamış olan horozibiği hemen hemen her koşulda yetişebilen yeşil bitki olarak yüksek besin madde içeriğine sahip bir bitkidir. Mevcut besin madde içeriğinin daha da iyileştirilerek alternatif bir silajlık bitki olabilirliği belirlenmeye çalışılacak olup, ayrıca ülke ekonomisine alternatif bir yem bitkisi kaynağı kazandırılmış olacaktır. |
| Proje Durumu | Tamamlandı |
| Başlangıç Tarihi | 03-08-2017 |
| Bitiş Tarihi | 09-10-2018 |
| Anahtar Kelimeler | Horozibiği (Amaranthus powelli ssp.), mikrobiyoloji, silaj kalitesi |