img
Akademisyenler > Serdar KAMANLI > Proje Detayı
Kuluçkada Uygulanacak Düşük ve Yüksek sıcaklıkların Beyaz Yumurtacı Tavuklarda Kemik ve Verim Özellikleri Üzerine Etkisi
Proje Ekibi
Doç. Dr. Serdar KAMANLI Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü Diğer Kamu Kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları Hariç)
Proje No -
Proje Konusu Yumurtacı tavuklarda osteoporoza bağlı kemik kırılmaları ve göğüs kemiğinde deformasyonlar hem hayvan refahı açısından hem de ölümlere neden olduğu için ekonomik olarak önem taşımaktadır.Kanatlıların iskelet sisteminin gelişimini embriyonik dönemde etkilemek mümkündür. Etlik piliçlerde bunun birçok örneği vardır. Ancak yumurtacıların kemik gelişimi üzerine kuluçka döneminin etkisi net değildir.Bu çalışmada, beyaz yumurtacı damızlıklardan elde dilen ATABEY yumurtaları 3 farklı sıcaklıkta kuluçkalanacak ve hayvanların verim dönemi boyunca kemik özellikleri incelenmiştir. Aynı hayvanlarda verim özellikleri de saptanarak, kuluçka sıcaklığının etkisi de ortaya konmuştur.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 01-09-2016
Bitiş Tarihi 01-01-2019
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş