Proje Ekibi |
Doç. Dr. Serdar KAMANLI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Proje Türü | Diğer Kamu Kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları Hariç) |
Proje No | - |
Proje Konusu | Günümüzde insanların bilinçlenmesi ve hayvan haklarının yasalarla belirlenmesi sonucunda, tüketici alışkanlıkları da değişmiştir. Bilinçli tüketiciler, yumurta kabuk renginin açık veya koyu kahverengi olmasına değil, yumurta iç kalitesini dikkate almaktadırlar. Son zamanlarda tinted olarak adlandırılan kahverengi ile beyaz arası renkte olan yumurtalar üretici ve tüketiciler tarafından rağbet görmektedir. Burada beyaz yumurtacı hatların kullanılması nedeniyle, canlı ağırlık azalmakta ve bazı hastalıklara ve kötü koşullara dayanıklılık artmaktadır. Bu proje ile tavukçuluk sektöründe gelişen bu yaklaşıma ayak uydurabilmek amacıyla, Tavukçuluk Araştırma Enstitüsü tarafından daha önce geliştirilmiş olan genotipler kullanarak, piyasada satılan hibritlere alternatif olabilecek yumurtacı hibrit genotiplerin üretimi amaçlanmıştır. Proje, RIR-H (Rhode Island Red hızlı tüylenme) olarak kodlanan hızlı tüylenen kahverengi yumurtacı bir baba hattı ile D-YYV ve D-DCA olarak kodlanan yavaş tüylenme özelliği gösteren beyaz yumurtacı iki ana hattı (yüksek yumurta üretimi D- 229 ve düşük vücut ağırlığı D-229) üzerinde yürütülecektir. |
Proje Durumu | Devam Ediyor |
Başlangıç Tarihi | 01-05-2020 |
Bitiş Tarihi |