Kırşehir'de Okullların İç Ortam Hava Kalitesinin Sağlık Üzerine Etkisi
Miray ARSLANOĞLU
Sibel YALÇIN
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No TÜBİTAK.2017.TIP.216S805
Proje Konusu Son zamanlarda hava kirliliğinin diğer bir boyutu olan iç ortam hava kirliliği konusu halk sağlığı açısından önemli bir gündem oluşturmaktadır. İnsanların zamanlarının büyük bir bölümünü ev, okul ve işyeri gibi kapalı mekanlarda geçirdiği ve ülkemiz koşullarında genellikle iç ortamların doğal havalandırma ile havalandırıldığı ve özellikle ısınma dönemlerinde havalandırma sıklığının düştüğü düşünülecek olursa, iç ortam hava kalitesi sorununun göz ardı edilmemesi gereken bir boyutta olduğu anlaşılmaktadır. Özellikle ısınma döneminde dış hava kalitesinin zaten kötü olduğu günlerde, iç ortamların kirli dış hava ile sirküle edilmesi iç hava kalitesini daha da olumsuz etkilemektedir. Kırşehir İlinde hava kalitesi göstergesi olarak T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde sadece PM10 ve SO2 ölçümü yapılmaktadır. Diğer hava kirleticilerin seviyeleri ve bunların sağlık üzerindeki etkileri bilinmemektedir. Bilindiği üzere PM2.5 akciğerin uç noktalarına kadar ulaşabilmesi ve toksik gaz, virüsler gibi kirleticiler için taşıyıcı ortam vazifesi görmesi nedeniyle ölçümünün yapılması PM10?den daha önemlidir. PM2.5?a ilaveten, bir tür hava kaynaklı aerosol olan biyoaerosollerden bakteri ve mantarların seviyelerinin ölçülmesi özellikle alerjik bünyeye sahip insanlar ve çeşitli solunum yolu rahatsızlıkları olan hastalara olan etkileri nedeni ile önemlidir. Ancak, şimdiye kadar herhangi bir hava kalitesi ölçüm veya izleme çalışması yapılmamış bir il olan Kırşehir?de özellikle katı yakıt kullanımı nedeni ile kış aylarında sisli ve rahatsız edici hava koşulları sıklıkla gözlenmektedir. Ayrıca şehir merkezine yakın bir bölgede 2.000.000 m2?lik alan üzerine kurulmuş olan lastik fabrikasının hava kalitesi üzerine etki etme potansiyeli vardır. Önerilen çalışmada Kırşehir ilinde organik, inorganik ve mikrobiyolojik kirleticiler açısından okulların iç ortam hava kalitesi seviyelerinin kış ve bahar dönemlerinde ölçülerek iç ortam hava kirleticilerinin kaynaklarının belirlenmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla bölgenin kentsel, kırsal veya endüstriyel olması gibi kriterler göz önünde bulundurularak Kırşehir Merkez ilçesi coğrafi bilgi sistemi ile 3 farklı bölgeye bölünmüştür. Sınıf ölçümlerinin hemen sonrasında 360 öğrenci velisine solunum sistemi semptomları ile ilgili anket uygulanacaktır. Ayrıca ölçümün yapıldığı okulların yapısal özelikleri soru formu ile toplanacaktır. Seçilen bu örnekleme noktalarında bir kış döneminde birde bahar döneminde ölçüm yapılacaktır. Ölçülmesi hedeflenen hava kirleticiler ise PM10, PM2,5, Formaldehit, havadan kaynaklanan bakteri ve mantar, karbon monoksit (CO) ve karbondioksit (CO2)?tir. Ayrıca sıcaklık ve bağıl nemin de ölçülmesi hedeflenmektedir. Anket verileri ile hava kirleticilerin tür ve seviyeleri arasında istatistiksel anlam seviyesinde nasıl bir etkisinin olduğu araştırılacaktır. Çalışmanın sonucunda okulda ısınma amacıyla kullanılan fosil yakıt türünün (doğalgaz, kalorifer yakıtı, kömür, vb.), kentsel, kırsal veya endüstriyel bölgenin hava kalitesine olan etkileri iç ortam hava ölçümleri dikkate alınarak istatistiksel güven seviyesinde yapılacak testler ile tespit edilmiş olacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 15-07-2017