Çiftçilerin Kişisel Koruyucu Donanım Kullanımı, İlaç Uygulama Alışkanlıkları İle Solunum Fonksiyonları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi
Proje Ekibi
Doç. Dr. Ülken Tunga BABAOĞLU
Projedeki Rolü: Yürütücü
Sibel OYMAK
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye
Aliye Gamze ÇALIŞ
Dr. Öğr. Üyesi Gülden ÖZGÜNALTAY ERTUĞRUL
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No TIP.A3.17.002
Proje Konusu Tarım çalışanlarında pestisitlere maruziyet özellikle gelişmekte olan ülkelerde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kimyasal ajanların kullanımı yerine biyolojik ajanlar gibi alternatif bitki koruma ürünleri çalışmaları devam etse de bu sorun nüfus artmaya ve güvenli gıda ihtiyacı var olmaya devam ettiği sürece çözmemiz gereken küresel bir sağlık sorunu olacaktır. Bununla birlikte pek çok ülkede pestisit maruziyetini azaltmak ve çiftçilere sağlıklı ve güvenli kullanım alışkanlıkları kazandırmak için tanımlayıcı, kesitsel tipte epidemiyolojik araştırmalar yapılmakta, özellikle kişisel koruyucu kullanımı ve işe bağlı veya mesleksel risk faktörleri ile baş etmede güvenlik kültürü eğitimleri verilmektedir. Tarım çalışanlarında pestisit gibi kimyasal bileşiklere ve organik tozlara maruziyet sonucunda solunum hastalıkları gelişebilmekte ve akciğer fonksiyonlarında azalma görülebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, İç Anadolu’da bir ilde çiftçilerin akciğer fonksiyonlarının ve solunum semptomlarının incelenmesi ve pestisit maruziyeti ile ilişkisinin araştırılmasıdır.Yöntem: Kesitsel tipteki araştırmada örneklem büyüklüğü formülü ile 377 kişi çalışmaya dahil edildi. Araştırmacılar tarafından oluşturulan soru formu ile sosyo-demografik özellikler, işe bağlı risk faktörleri, kişisel koruyucu kullanımı ve solunum semptomları ile ilişkili veriler toplandı. Soru formları uygulanan katılımcılara solunum fonksiyon testi (SFT) yapıldı. SFT ile iki normalin yüzdesi cinsinden değer (FEV1, FVC) ve bir oran (FEV1/FVC) olmak üzere üç parametre elde edildi.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 24-04-2017
Bitiş Tarihi 11-12-2018
Anahtar Kelimeler Solunum Fonksiyon Testi, Pestisit, Çiftçi, Tarım çalışanı, Halk Sağlığı