img
Akademisyenler > Şefik TEKLE > Proje Detayı
Atık Gökkuşağı Alabalığı (Oncorhynchus mykiss) Derilerinden Jelatin Üretimi ve Teknolojik Özelliklerinin Tespit Edilmesi
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Şefik TEKLE Dr. Öğr. Üyesi Şefik TEKLE
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No KMY.A4.22.003
Proje Konusu Dünyada ve Ülkemizde çeşitli baskı ve iklim değişikliğinin etkileri ile doğal kaynaklarda ve biyoçeşitlilikte azalmalar olduğu görülmektedir. Bu riskleri azaltmak amacıyla Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği vb. kuruluşların çeşitli eylem planları ve hedefleri bulunmaktadır. Bu temel hedeflerden biri de atıkların değerlendirilmesi konusudur. Ülkemizde balıkların işlenmesi sırasında her bir balıktan %50’den fazla atık ortaya çıkmaktadır. Deri, baş, kılçık ve pul gibi ortaya çıkan bu atıklarda %30 civarında kolajen proteini bulunmaktadır. Bu atıklardan katma değeri daha yüksek jelatin gibi ürünlerin üretimi mümkündür. Projemiz kapsamında Gökkuşağı alabalıklarının işlenmesi sırasında ortaya çıkan atık derilerden balık jelatini üretimi yapılarak teknolojik özelliklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Jelatinin üretimi ekstraksiyon yöntemiyle yapılacak olup jel kuvveti (bloom değeri), emülsiyon aktivitesi ve stabilitesi, köpük oluşturma ve stabilitesi, yağ bağlama ve su tutma kapasitesi gibi teknolojik özelliklerinin tespiti yapılacak ve ticari olarak üretilmiş sığır jelatinleri ile karşılaştırılarak üretilen jelatinlerin ticarileşme potansiyeli araştırılacaktır. Sonuç olarak ekonomik kayıp ve çevre kirliliği riski bulunan atık derilerden katma değeri yüksek bir protein olan jelatin üretimi gerçekleştirilecektir. Dolayısıyla domuz kökenli jelatinlere alternatif olabilecek ve ithal ikamesi bir jelatin üretimi gerçekleştirilecektir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 21-04-2022
Bitiş Tarihi 12-02-2024
Anahtar Kelimeler Gökkuşağı alabalığı, jelatin, teknolojik özellikler
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş