Akademisyenler > Şakir FURAL > Proje Detayı
Coğrafi Bilgi Sistemleri Tabanlı Ekolojik Risk Analizi: Mogan Gölü (Ankara) Örneği
Proje Ekibi
Doç. Dr. Şakir FURAL
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu İnceleme alanı olarak seçilen Mogan Gölü İç Anadolu Bölgesi'nde Ankara kent merkezinin 20 km güneyinde Gölbaşı ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. Proje kapsamında göl tabanından Kajak Sediment Örnekleyici ve Van Venn Grap kullanılarak çökel örneği alınacaktır. Bunun yanında metallerin referans değerlerinin belirlenmesi için göl havzasının çeşitli noktalarından 15 farklı noktadan kayaç örneği alınacaktır. Mogan Gölü tabanından alınan çökel örnekleri ve havzadan toplanan kayaç örnekleri Ardahan Üniversitesi Coğrafya Bölümü Sedimantoloji ve Hidrobiyoloji laboratuvarına götürülecektir. Burada yaş örnekler üzerinde klorofil bozunma analizleri yapılacak geri kalan örnekler etüvde kurutulacaktır. Kurutulan örnekler üzerinde organik karbon tayini ve CaCO3 analizleri gerçekleştirilerek metal analizleri için mortarda dövme, tartma vb. işlemler tamamlandıktan sonra istasyonlara ait örnekler numaralandırılarak 5 gr'lık poşetlere koyulup Kanada'da bulunan BAREU VERITAS laboratuvarına gönderilecektir. Azot Analizleri Bolu Abant İzzet Baysal Üniveristesi YENİGIDAM'da yaptırılacaktır.Laboratuvar aşamasının tamamlanmasının ardından klorofil bozunma, organik karbon, CaCO3 ve ham metal verilerine zenginleşme faktörü, kontaminasyon faktörü, jeoakümülasyon indeksi, kirlilik yük indeksi, toksik risk indeksi, ekolojik risk faktörü, potansiyel ekolojik risk faktörü indisleri uygulanacaktır. Ekolojik risk indislerinden elde edilen verilerin göl tabanındaki mekânsal dağılışlarının tespiti için Arc -- Map 10.7 yazılımı kullanılarak haritalama işlemleri yapılacaktır. Haritalama işlemleri sonrasında göl tabanında ekolojik riskin nerede yoğunlaştığı tespit edilerek riskin kaynağının araştırılması için alt havza ölçekli arazi çalışmaları düzenlenecektir. Ekolojik riskin kaynağının tespit edilmesinin ardından tehlikenin ortadan kaldırılması için gerekli olan öneriler sunulacak, çalışma kapsamında elde edilen tüm bulgular resmî kurumlar ile paylaşılarak sorunların çözümün...
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 19-06-2020