Akademisyenler > Şakir FURAL > Proje Detayı
Güney Marmara'daki Bazı Barajlarda (Atihhisar, İkizcetepeler, Doğancı) Göl Çökellerinin Ekolojik Risk Analizi
Proje Ekibi
Doç. Dr. Şakir FURAL
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu İnceleme alanı olarak seçilen saha Türkiye'nin batısında, Marmara Bölgesi'nin Güney Marmara bölümündeki Balıkesir, Bursa ve Çanakkale il sınırlarında yer almaktadır. Proje kapsamında Atikhisar (Çanakkale), İkizcetepeler (Balıkesir), Doğancı (Bursa) baraj göllerinin tabanlarından Kajak Sediment Örnekleyici ve Van Venn Grap kullanılarak çökel örneği alınacaktır. Baraj gölü tabanlarından alınan çökel örnekleri Ardahan Üniversitesi Coğrafya Bölümü Sedimantoloji ve Hidrobiyoloji laboratuvarına götürülecektir. Burada yaş örnekler üzerinde klorofil bozunma analizleri yapılacak geri kalan örnekler etüvde kurutulacaktır. Kurutulan örnekler üzerinde organik karbon tayini gerçekleştirilerek ağır metal analizleri için mortarda dövme, tartma vb. işlemler tamamlandıktan sonra istasyonlara ait örnekler numaralandırılarak 3 gr'lık poşetlere koyularak Kanada'da bulunan BAREU VERITAS laboratuvarına gönderilecektir. Kuru örneklerin bir kısmı ise CaCo analizleri için 5'er gram tartılarak poşetlere yerleştirilecek analizlerin gerçekleştirilmesi için Çanakkale 18 Mart Üniversitesi ÇÖBİLTUM'a getirilecek ve analizler bizzat yapılacaktır. Laboratuvar aşamasının tamamlanmasının ardından klorofil bozunma, ornagik karbon, CaCo analizlerinden ve ham ağır metal verileri üzerine uygulanan zenginleşme faktörü, kontaminasyon faktörü, ekolojik risk faktörü, potansiyel ekolojik risk faktörü vb. bir dizi ekolojik risk indisi uygulanacaktır. Bahsi geçen analiz ve ekolojik risk indislerinden elde edilen verilerin baraj gölü tabanındaki mekânsal dağılışlarının tespiti için Arc -- Map 10.5 yazılımı kullanılarak haritalama işlemleri yapılacaktır. Haritalama işlemleri sonrasında baraj gölü tabanlarında ekolojik riskin nerede yoğunlaştığı ve ekolojik risk faktörünü taşıyan akarsu tespit edilerek riskin kaynağının tespiti için alt havza ölçekli arazi çalışmaları düzenlenecektir. Ekolojik riskin kaynağının tespit edilmesinin ardından riskin ortadan kaldırılması için gerekli olan ön...
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 30-04-2019