img
Kaman 1 ve Kaman 5 Ceviz Juglans regia L Çeşitlerinin Mikroçoğaltımı
Proje Ekibi
Prof. Dr. Sevil SAĞLAM YILMAZ
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Meyve türlerinde herhangi bir çeşidi sahip olduğu özellikleri muhafaza ederek çoğaltmak vejetatif üretim metotlarından birini kullanarak mümkün olmaktadır Bu çoğaltma yöntemi bitkinin dal kök veya yaprakları gibi herhangi bir kısmından alınan parçalarla eksplant yapıldığı için elde edilen yeni bitkinin genetik yapısı ana bitki ile aynı olmaktadır Daldırma çelikle veya aşıyla çoğaltma meyve türlerinin çoğaltılmasında yaygın olarak kullanılan vejetatif yöntemlerdendir Bir başka vejetatif çoğaltma yöntemi doku kültürü olup bu çoğaltma yöntemi teknik bilgi ve özel laboratuvar donanımı gerektirmesinden dolayı pratikte pek yaygınlaşmamış olmakla birlikte meyve türlerinin üretiminde alternatif bir yöntem olarak son zamanlarda dikkati çeken ölçüde araştırmaya konu olmuştur Bu yöntem genel olarak aseptik koşullarda yapay ortamlar üzerinde bitki doku organ hücre ve protoplastların kültüre alınmasını içerir Bitki doku kültürü günümüzde tarım orman ve meyve türlerinin patojenlerden arındırılmasında klonal çoğaltılmasında ve daha önemlisi bitki genetik mühendisliğinde geniş uygulama alanı bulan yöntemlerden birisi olmuştur Pierik 1987 Babaoğlu 2001
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 23-01-2013
Bitiş Tarihi 23-01-2014
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş