Proje Ekibi |
Dr. Öğr. Üyesi Sertan AYTAÇ
Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Emre YAVUZER
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Yürütücü |
Esra BALIKÇI
Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Proje Türü | Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi |
Proje No | KMY.A4.17.001 |
Proje Konusu | Bu çalışma, tıbbi ve aromatik özellikte olan kekik ve çörek otu bitkilerinin gıda kaynaklı bozucu ve patojen mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal etkilerini inceleyen bir laboratuvar araştırmasıdır. Sentetik yerine doğal kaynaklı antimikrobiyal ve dezenfektan olma özelliği kullanıcılar tarafından olumlu karşılanan, güvenli olduğu bilinen, herhangi bir alerjen ve toksik madde içermeyen doğal antimikrobiyaller ile ilgili dünya genelinde birçok çalışma yapılmaktadır. Mevcut çalışmada bu çalışmalardan farklı olarak farklı bitkilerden elde edilen yağlar iz düzeyde birbirleri ve su ile karıştırılarak laboratuvar dezenfeksiyonunda kullanılmıştır. Bitki yağlarından elde edilen karışımın bozucu ve patojen mikroorganizmalar üzerinde antimikrobiyal etki gösterdiği, dezenfeksiyonu kimyasal deterjanlar kadar iyi yaptığı ve çok daha ucuza mal olduğu görülmüştür. Bu çalışma ile mikrobiyoloji literatürüne katkı yapılmaya çalışılmıştır ve çeşitli öneriler sunulmuştur. |
Proje Durumu | Tamamlandı |
Başlangıç Tarihi | 23-03-2017 |
Bitiş Tarihi | 22-12-2017 |
Anahtar Kelimeler | Uçucu yağlar, Aromatik bitkiler, Doğal antioksidan |