img
Akademisyenler > Sertan AYTAÇ > Proje Detayı
Tıbbi ve Aromatik Bitki Yağları Çıkarılarak Doğal Antimikrobiyal Elde Edilmesi ve Dezenfeksiyon Amaçlı Kullanılması
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Sertan AYTAÇ Dr. Öğr. Üyesi Sertan AYTAÇ
Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Emre YAVUZER
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Yürütücü
Esra BALIKÇI
Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No KMY.A4.17.001
Proje Konusu Bu çalışma, tıbbi ve aromatik özellikte olan kekik ve çörek otu bitkilerinin gıda kaynaklı bozucu ve patojen mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal etkilerini inceleyen bir laboratuvar araştırmasıdır. Sentetik yerine doğal kaynaklı antimikrobiyal ve dezenfektan olma özelliği kullanıcılar tarafından olumlu karşılanan, güvenli olduğu bilinen, herhangi bir alerjen ve toksik madde içermeyen doğal antimikrobiyaller ile ilgili dünya genelinde birçok çalışma yapılmaktadır. Mevcut çalışmada bu çalışmalardan farklı olarak farklı bitkilerden elde edilen yağlar iz düzeyde birbirleri ve su ile karıştırılarak laboratuvar dezenfeksiyonunda kullanılmıştır. Bitki yağlarından elde edilen karışımın bozucu ve patojen mikroorganizmalar üzerinde antimikrobiyal etki gösterdiği, dezenfeksiyonu kimyasal deterjanlar kadar iyi yaptığı ve çok daha ucuza mal olduğu görülmüştür. Bu çalışma ile mikrobiyoloji literatürüne katkı yapılmaya çalışılmıştır ve çeşitli öneriler sunulmuştur.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 23-03-2017
Bitiş Tarihi 22-12-2017
Anahtar Kelimeler Uçucu yağlar, Aromatik bitkiler, Doğal antioksidan
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş