Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Kalkınma Bakanlığı Destekli Proje
Proje No -
Proje Konusu Kalkınma Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 2015 yılında başlatılan “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi” kapsamında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi 2018 yılında beş üniversite arasında “Tarım ve Jeotermal” alanında Pilot Üniversite olarak seçilmiştir. Bu proje kapsamında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarafından oluşturulan sekiz projeden biri olan “Ceviz Odaklı Kalkınma ve Gelişim Projesi”nin amaçları şu şekilde özetlenebilir: 1. Bitki Doku Kültürü Laboratuvarının kurulması ve ceviz çeşitlerinin doku kültürü teknikleri ile üretiminin gerçekleştirilmesi. 2. Bölgede mevcut ceviz sektörünün sorunlarını gidermek ve güçlenmesini sağlamak. 3. Ceviz üretim miktarının ve elde edilen ürünlerin değerlerini artıracak Ar-Ge destekli, üretim ve eğitim faaliyetlerinde bulunmak. 4. Ceviz üretimini ve temasını uzun vadede bölgenin diğer tarihsel, doğal ve kültürel değerleri ile birlikte kent kültürünün bir parçası haline getirerek il ve bölge ekonomisine katkı sağlamak, bölgenin sosyal refah düzeyini yükseltmek. 5. Bölgede mevcut ceviz bahçelerinin çeşit kaynaklı verimsizlik sorununu çözmek bu yolla toplam üretim miktarının ve ürün kalitesini artırmak. 6. Bölgedeki tarımsal girişimcilere aile işletmesi şeklinde, 50 -100 da büyüklüğünde ceviz bahçelerinin tesis ve bakım işlemlerinin teknik esaslarını göstermek, onlara önderlik yapmak ve ceviz tarımını teşvik etmek. 7. Bölgedeki mevcut fidan üretim sektörünün alt yapı ve imkânlarını geliştirerek üretim kapasitesi, kalitesi ve çeşitliliğini artırmak. 8. Bölgede üretilen cevizin değerini artırmak ve üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak.
Proje Durumu Devam Ediyor
Başlangıç Tarihi 22-05-2018