Akademisyenler > Mustafa YAĞCI > Proje Detayı
Süheyla ŞAHİN
Gazi Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No EGT.A3.17.014
Proje Konusu Bu araştırmanın amacı, 18-60 yaş grubundaki yetişkinlerin sosyal medya bağımlılığını belirlemeye dönük birölçek geliştirmektir. Araştırmaya 527’si kadın ve 520’si erkek olmak üzere 1047 yetişkin katılmıştır.Gerçekleştirilen açımlayıcı ve doğrulayıcı analizler sonucunda SMBÖ-YF’nun beşli Likert tipi, 2 alt boyut(sanal tolerans ve sanal iletişim) ve 20 betimlemeden oluşan bir yapıya sahip olduğu belirlenmiştir. Ölçeğinfaktör yükleri ,61 ile ,87 arasında sıralanmaktadır. Ölçeğin iki faktörlü yapısının doğrulanması amacıylayapılan doğrulayıcı faktör analizinde Ki-kare değerinin (χ2=7051,32 sd=190, p=0,00) anlamlı olduğugörülmüştür. Uyum indeksi değerleri ise RMSA=,059 SRMR=,060 NFI=,59 CFI=,96 GFI=,90 AGFI=,88)olarak bulunmuştur. SMBÖ-YF’nun faktör yükleri ,61 ile ,87 arasında değerler almaktadır. Ölçeğin geneli içinCronbach Alpha iç tutarlık katsayısı ,94 alt boyutlardan sanal tolerans için ,92 ve sanal iletişim için ,91bulunmuştur. Ölçeğin test-tekrar test güvenirlik katsayıları geneli için ,93 alt boyutlardan sanal tolerans için,91 ve sanal iletişim için ,90 olarak belirlenmiştir. Analizler SMBÖ-YF’nun, yetişkinlerin sosyal medyabağımlılığını belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğunu ortaya koymuştur.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 12-05-2017
Bitiş Tarihi 29-09-2017
Anahtar Kelimeler Sosyal medya, bağımlılık, öğrenci, yetişkin, geçerlik ve güvenirlik, ölçek geliştirme.