Akademisyenler > Mustafa ARMUT > Proje Detayı
Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Merkezi (NÖROM) (T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı (Kalkınma Bakanlığı) Projesi
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ARMUT
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Kalkınma Bakanlığı Destekli Proje
Proje No -
Proje Konusu Gazi Üniversitesi koordinatörlüğünde, Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi ortaklığında “Nörobilim ve Nöroteknoloji Mükemmeliyet Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin kurulması 18.11.2020 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında uygun bulunmuştur. Merkezin kuruluşuna öncülük eden ve T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen 2019K12-149088 numaralı “NÖROM Projesi” ise 21.11.2019 tarih ve 24776198-903.02-135 sayılı Cumhurbaşkanı “Olur”uyla Yatırım Programına dâhil edilmiştir ve halen devam etmektedir. NÖROM’un özgörevi, tüm araştırmacılara açık bir ulusal nörobilim araştırma altyapısı kurmaktır. NÖROM biyolojik veya yapay sistemlerden elde edilen çevrimsel nörobilim verisini hesaplamalı nörobilim yöntemleri ile işlemleyerek, insan beyninin gizemini aydınlatmayı, tanısal ve tedaviye yönelik biyohedef tanımlamayı, yenilikçi cihaz, yapay zeka uygulamaları, nöroçip, sistem/ hastalık modelleri geliştirmek yanında nörobilim ekosistemi için eğitim platformu oluşturmayı hedeflemektedir. Bu amaçla nitelikli bilim adamı istihdamı yoluna gidilecek ve özellikle yurt dışındaki Türk araştırmacıların ülkeye geri kazanımları sağlanacaktır. NÖROM, biyolojik ve yapay sistemlerden ileri yöntemlerle elde edilecek verilerin nöroenformatik ağında saklanıp, Hesaplamalı Nörobilim, Derin Öğrenme, Sistem ve Hastalık Modelleme birimlerinde işlenerek tanı ve tedavi amaçlı biyohedef belirleme, yeni cihaz/protez geliştirme, yapay zeka uygulamaları, nöroçip ve nörobilim ekosistemi için eğitim materyalleri gibi katma değeri yüksek teknolojik ürünlere çevrilerek değerlendirileceği bir Mükemmeliyet Merkezi olarak hayata geçirilecektir.
Proje Durumu Devam Ediyor
Başlangıç Tarihi 21-11-2019