Akademisyenler > Murat IŞIK > Proje Detayı
Farklı frekanslarda çeşitli RF sinyallerinden enerji üretecek sistem tasarımı ve uygulaması
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Murat IŞIK
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Son yıllarda, birtakım fiziksel büyüklüklerin tespiti ve kontrol edilmesi amacıyla, kablosuz sensör noktaları ve kablosuz sensör ağları yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Kablosuz sensörlerin güç tüketimleri oldukça düşüktür. Klasik olarak bu tip devrelerin beslenmesinde piller kullanılmaktadır. Güç tüketimlerinin az olmasından dolayı bu devreler bir pil ile aylarca hatta yıllarca işlevlerini yerine getirebilirler. Ancak pillerin enerjilerinin tükenmesinden dolayı zaman içerisinde değiştirilmelerine veya şarj edilmelerine ihtiyaç vardır. Erişilmesi zor doğa şartlarında pillerin değiştirilmesi zor hatta imkânsız bir hal alabilir. Bu durumda doğada bulunan farklı kaynaklardan enerji elde etmek alternatif bir yöntem olmaktadır.Bu tip devrelerin beslenmesinde gerekli olan enerji temini için güneş, rüzgar, titreşim ve radyo frekansı gibi yenilebilir kaynaklardan elde edilen işlenmemiş enerjiyi yararlı elektrik enerjisine çevirebilen bazı teknikler kullanılmaktadır. Enerji hasatı olarak bilinen bu tekniklerin her birinin diğerlerine göre üstünlük ve eksiklikleri vardır. Örneğin güneş görmeyen bir ortamda güneş enerjisinden enerji hasatı ne kadar imkânsız ise, rüzgâr almayan bir ortamda rüzgâr enerjisinden yararlanmak mümkün değildir. Bu durumlarda hayatımızın her alanında kullanılan ve herhangi bir coğrafi, hava ve güneş konumuna bağlı olamayan radyo frekans (RF) enejisinin hasat edilerek enerji elde etmek iyi bir seçenektir.Bu projede yukarıda belirtilen enerji elde etme tekniklerinden biri olan “RF sinyallerden enerji elde etme” tekniğinden yararlanılarak enerji elde edilecektir. Çevremizde televizyon vericileri, radyo vericileri ve cep telefonu baz istasyonları gibi birçok RF sinyal kaynağı mevcuttur. Yine doğada hemen her yerde düşük veya yüksek seviyede RF sinyali mevcuttur. RF sinyallerden elde edilecek güç mikrowattlar düzeyindedir ancak belirtilen kablosuz devrelerin güç gereksinimleri de oldukça küçük olduğu için bu güç değerleri büyük önem arz etmektedir. Proje ile yapılacak devreler yardımıyla var olan çeşitli frekanslardaki RF sinyallerinden enerji elde edilebilecek enerji miktarları belirlenecek ve en uygun enerji üretim sistemi kurulacaktır. Böylece literatüre aynı anda farklı frekans değerlerinde enerji üretebilen bir sistem sunulmuş olacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 17-06-2012