Akademisyenler > Murat IŞIK > Proje Detayı
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Murat IŞIK
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Günümüzün modern toplumlarında, günlük yaşamın kolaylaştırılması ve zamanın verimli kullanılabilmesi için yapılacak birçok işlem, insan müdahalesi olmadan teknolojinin imkanları kullanılarak oluşturulan otomasyon sistemleri ile yapılmaktadır [5].CNC (Computer Numerical Control), ’xxbilgisayar sayımlı yönetim’xx anlamına gelmektedir. CNC tezgahlar, üzerine özel bir standarda göre delikler delinmiş bantlar ile ”otomatik” olarak işleme yaparlar. CNC makineler, üzerine monteli bir bilgisayar aracılığı ile programlanarak ”otomatik” olarak işlem yapan makinelerdir. Günümüzde, imalat sektöründe birçok ürün CNC tezgâhları kullanılarak üretilmektedir. Bu yüzden CNC tezgâhları, imalat sektörünün vazgeçilmezleri arasına girmiş durumdadır [2].CNC tezgahların amaçlarına göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu çalışmada Arduino platformu kullanılarak Kartezyen eksende hareket edebilecek üç eksenli bir CNC platformu tasarlanacaktır. Tasarlanan bu çalışma hem eğitim amaçlı olarak kullanılabilecek hem de ileriye dönük akademik çalışmalara hizmet edebilecek şekilde geliştirilecektir. Ayrıca geliştirilen CNC platformunun bazı mesleki derslerde eğitimine yönelik olarak kullanması amacıyla interaktif eğitim dokümanları ve programı hazırlanacaktır.Geliştirilen platform özellikle PCB kartlarının hazırlanması amacı ile kullanılacak olup, CAD/CAM programlarında çizilen şekillerin işlenmesi için de gerekli ön hazırlıkları yapılacaktır. Ayrıca bilgisayar ortamında hazırlanan çizimleri Arduino platformuna aktarabilmek için JAVA ortamında bir Arayüz geliştirilecektir. Platform ilk olarak Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mekatronik bölümü öğrencileri tarafından kullanılacak olup öğrencilerin akademik başarılarına etkisi incelenecektir.
Proje Durumu Devam Ediyor
Başlangıç Tarihi 24-04-2017