Proje Ekibi |
Prof. Dr. Mehmet SARI
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Proje Türü | Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi |
Proje No | - |
Proje Konusu | Yeni doğan buzağılar ön mideleri gelişmediği için hayatlarının ilk dönemlerinde monogastrik olarak ve genç ruminantlar monogastrik hayvanlardırlar. Ruminant beslemesine uygun olarak arzu edilen verimin büyük ölçüde sağlanması ve ekonomik bir beslenme için kaliteli kaba yemler önemli bir yere sahiptir. Kaba yemler içerisinde de çayır ve meraların önemi büyüktür. Türkiye’de yıllık 50 milyon ton kaliteli kaba yem ihtiyacı olup bunun 10 milyon tonu çayır ve meralardan sağlanmaktadır. Kaba yemler ham selülozca zengin olup yapısında selüloz, hemiselüloz ve ligninden oluşan lignoselülozik yapıyı oluşturan karbonhidrat esaslı yem kaynaklarıdır. Kaba yemler bitkilerin hücre duvarı unsurlarını oluşturan lignoselülozik yapıdaki yapısal karbonhidratlardan dolayı sindirimi zor olan yem maddeleridir. Bu yem maddelerinin hayvan tarafından kullanılabilecek bileşiklere dönüşmesi ruminantlarda rumende bulunan mikroorganizmaların mikrobiyal enzimleri sayesinde gerçekleşmektedir. Kaba yem ağırlıklı beslenen büyük ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki bu fiber faktör, yemlerin sindirilebilirliğini sınırlandıran önemli bir faktör olarak kabul edilir. Kaba yemlerin lifli yapısındaki olumsuz etkisini kaldırarak ya da azaltarak besin madde yararlanabilirliğini ve besi performansını artırmak için birçok araştırma yapılmıştır. Bir kısım araştırmacı çiftlik hayvanları tarafından tüketilen kaba yemlerin lifli yapısından kaynaklanan bu sınırlayıcı faktöre rağmen maksimum verim elde etmenin en iyi yolunun rumen aktivasyonuna manipulasyon ile olabileceğini bildirmektedir. Bu amaçla son zamanlarda kullanımı iyice artan yem katkı maddelerinden biri de enzimlerdir. Bu araştırma buzağı rasyonlarına farklı oranlarda fibriolitik enzim ilavesi yapılarak besi performansı, rumen parametreleri, sindirilebilirlik ve plazma glukoz seviyesine etkisi belirlemek amacıyla yapılmıştır. |
Proje Durumu | Tamamlandı |
Başlangıç Tarihi | 01-03-2015 |
Bitiş Tarihi | 15-06-2017 |