Akademisyenler > Kazım KAYA > Proje Detayı
ERGEN FUTBOLCULARDA ŞİDDET EĞİLİMİ İLE SOSYAL DESTEK ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ
Proje Ekibi
Doç. Dr. Kazım KAYA
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No BES.E2.17.003
Proje Konusu Bu çalışmada ergen futbolcuların şiddet eğilimleri ile sosyal destek düzeyleri arasındaki ilişkinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Ankara Amatör Futbol liginde yer alan U14 ve U17 liglerinde 2013-2014 futbol sezonunda yer alan sporcular oluştururken, örneklemi ise Ankara amatör futbol lig futbolcularının 200 U14 ve 200 U17 gönüllü sporcu oluşturmaktadır. Uygulanan ölçekler, takım ve sporcu ayırt etmeksizin, toplamda 400 sporcuya uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, Göka ve ark. (1998) tarafından geliştirilen Şiddet Eğilim Ölçeği (ŞEÖ) ve Yıldırım (1997) tarafından geliştirilen Algılanan Sosyal Destek Ölçeği (ASDÖ) kullanılmıştır. Futbolcuların demografik özelliklerini incelemek amacıyla merkezi dağılım ölçeklendirmesi yapılmış olup, U-14 ve U-17 yaş grubu öğrencilerinin şiddet eğilim durumlarının demografik bilgilerle kıyaslamaları yapılırken, değişkenlerin parametrik olup olmadıklarını öğrenmek için Kolmogrov-Smirnov testi uygulanmış, bütün değişkenler için p-değeri ( 0,05) den büyük olduğu için Independent Samples t testi, One-Way Anova testi ve Ki-kare testleri uygulanmıştır. Yapılan istatistiki analizler SPSS 21.0 paket programıyla yapılmıştır. Araştırmada sonuç olarak; sporcuların yaşları ile şiddet eğilim durumları arasında (p-değeri=,000), anne çalışma durumlarıyla, algılanan sosyal destek düzeyleri arasında (p-değeri=,047), baba çalışma durumlarıyla, şiddet eğilim durumları arasında (p-değeri=,030), baba eğitim düzeyleriyle, algılanan sosyal destek düzeyleri arasında (p-değeri=,039), televizyonda izlenilen program içerikleriyle, şiddet eğilim durumları arasında (p-değeri=,020) ve sporun hoşgörüyü arttırma durumuyla, algılanan sosyal içerik düzeyleri arasında (p-değeri=,000) anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Anahtar Kelimeler: Şiddet Eğilimi, Sosyal Destek, Spor.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 26-10-2017