Proje Ekibi (1) |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Proje Türü | TÜBA ve TÜBİTAK Destekli Proje |
Proje No | - |
Proje Konusu | Sosyal Sorumluluk ve Eğitim projesiProje ile beslenmemizde vazgeçilmez bir öğe olan ekmeğin tarladan başlayarak soframıza gelene kadar geçirdiği sürecin öğrencilere uygulamalı olarak gösterilmesi amaçlanmaktadır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (TARM) özellikle buğday konusunda ıslah düzeyinden başlanarak ekmek ve makarna yapımına kadar tüm süreçlerin tamamını gerçekleştirilebilmektedir. Proje ile katılımcılarda “bilimsel merak, bilimsel bir süreç ile bu sürecin nasıl takip edilmesi gerektiği ve tarım-çevre konularına duyarlılıklarının artırılması sağlanacaktır. Hedef kitle olarak orta öğretim 7. sınıf öğrencileri seçilmiştir. Katılımcı seçimleri ilgili okullardaki öğretmenlerle proje yönetiminin iş birliği halinde yapılacak olup katılımcılar arasında eş kriter özelliği taşıyan kız öğrencilere pozitif ayrımcılık yapılacaktır. Katılımcılara teorik ve uygulamalı olarak buğday ekimi, yeni buğday çeşitlerinin geliştirilmesi metotları, buğday melezleme çalışması, un yapımı, un kalite analizi, ekmek yapımı aşamaları ile buğdayda görülen bazı hastalıklara karşı dayanıklı çeşitlerin nasıl geliştirildiği uygulamalı olarak gösterilecektir. Enstitü bünyesinde bulanan ve Dünyanın 3. Büyük gen bankası ziyaret edilerek gen kaynaklarının muhafazası ve bunun önemi teorik ve uygulamalı olarak anlatılacaktır. Bu aktivitelere ilave olarak Ankara dışından gelen öğrencilere tarihi ve turistik yerler gezdirilerek öğrencilerin çevreyi tanımaları birbirleri ile kaynaşmaları sağlanacaktır. |
Proje Durumu | Tamamlandı |
Başlangıç Tarihi | 06-05-2013 |
Bitiş Tarihi | 16-09-2013 |