Proje Ekibi (1) |
![]() Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye Projedeki Rolü: Araştırmacı |
Proje Türü | TÜBA ve TÜBİTAK Destekli Proje |
Proje No | - |
Proje Konusu | Araştırma, 2012, 2013 ve 2014 yetiştirme sezonlarında 200 yerel ekmeklik buğday hattı ve 25 adet tescilli ekmeklik buğday çeşidi kullanılarak yürütülmüştür. Amaç, yerel buğday hatlarının doğal ve yapay epidemi koşullarında fungal hastalıklara (sarı pas, kara pas, kahverengi pas ve sürme) dayanıklılığını belirlemek, gluten gliadin bant desenleri ile bazı kalite özelliklerini tespit etmek, dokuz element yönünden yerel hatları çeşitlerle karşılaştırmak ve üstün özelliklere sahip olan yerel hatları seçmektir.Fungal hastalıklara dayanıklılığı belirlemek amacıyla tarlada, her deneme sezonunda, doğal (Çanakkale, Edirne, Kastamonu, Kahramanmaraş, Samsun, Mersin ve Kenya- Nijoro) ve yapay epidemi (Ankara-Yenimahalle, Ankara–İkizce) koşullarında ergin dönem dayanıklılığı, sera koşullarında ise (Ankara TARM serası ve ABD Minesota Üniv. Laboratuvarı) fide dönemi dayanıklılığı belirlemek amacıyla denemeler kurulmuş, dayanıklı hatlar belirlenmiştir.Proje materyalinin tane verimi, bazı verim ve kalite parametreleri ile bazı element içeriğini belirlemek ve tescilli çeşitlerle karşılaştırmak amacıyla, iki tekerrürlü ön verim denemesi birinci yılda Çanakkale koşullarında kurulmuştur. Aynı dönemde materyalin yüksek molekül ağırlıklı glutenin ve gliadin band desenleri de çıkartılmıştır. Bazı yerel hatların, kalite üzerine doğrudan etkiye sahip bantları (2, 2 ve 510) taşıdığı, bazı yerel hatlarında ülkemizde daha önce tespit edilmemiş olan, 212.2 bant desenlerini taşıdığı belirlenmiştir. İncelenen özellikler yönünden, üstün özelliklere sahip hatlar belirlenmiş, kalite özellikleri ön planda tutularak, ikinci ve üçüncü proje yılı için 20 adet hat seçilmiştir.İkinci ve üçüncü araştırma yılında, 25 adet genotip (20 yerel hat ve 5 çeşit) ile üç tekerrürlü olarak Çanakkale koşullarında kurulan verim denemesinde tane verimi, bazı verim unsurları, kalite özellikleri ve element konsantrasyonları belirlenmiştir. Tane veriminde yerel hatların çoğunluğu tescilli çeşitlerin altında verim vermesine rağmen, özellikle protein oranı, Zeleny sedimantasyon testi, bazı miksograf özellikleri ile çinko, demir, mangan ve potasyum konsantrasyonları yönünden bazı yerel hatlar tescilli çeşitlerden üstün performans sergilemiştir. Araştırma sonunda, ülkemizde buğdayda fungal hastalıklara dayanıklılık ve kalite ıslahı programları için materyal seçilerek, ıslah programlarına aktarılmıştır. |
Proje Durumu | Tamamlandı |
Başlangıç Tarihi | 15-12-2011 |
Bitiş Tarihi | 15-12-2014 |