img
img
Akademisyenler > Kadir AKAN > Proje Detayı
Bazı Yerel Makarnalık Buğday Genotiplerinin Kuraklığa Toleransı Yönünden Morfolojik Karakterizasyonu Kalite Özellikleri ve Sarı Pas Hastalığına Reaksiyonları ile Bazı Makarnalık Çeşitlerin Moleküler Özelliklerinin Belirlenmesi (Proje No: TAGEM/TBAD/13/A01
Proje Ekibi (1)
Doç. Dr. Kadir AKAN Doç. Dr. Kadir AKAN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü Diğer Kamu Kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları Hariç)
Proje No -
Proje Konusu 2013 üretim döneminde ekilen 521 adet makarnalık buğday setinden seçilen 100 adet materyal Enstitümüz Haymana üretme çiftliğine ekilmiştir. Materyalde UPOV makarnalık buğday tanımlama listesine göre tarla gözlemleri alınarak morfolojik karakterizasyon yapılmıştır.Tarla gözlemleri sonucunda kuraklık açısından en hassas ve en toleranslı olduğu düşünülen 2’şer genotip belirlenmiştir. Kontrol grubunda standart olarak Çeşit 1252 ve T. dicoccoides kullanılmıştır. Her bir genotip ve kontrol grubu 2 tekerrürlü olarak ekilmiştir. Halen iklim odasında kuraklık stresi uygulama çalışmaları devam etmektedir.2013-14 yetiştirme döneminde proje materyalinde sarı pas, kahverengi pas, kara pas ve sürme reaksiyon çalışmaları yapılmıştır. Yapılan değerlendirmelerin sonucunda materyal her hastalık için dayanıklı (R) ve hassas (S) olarak gruplanmıştır. Sarı pas hastalığı için sera koşullarında yürütülen çalışmalarının sonucu değerlendirildiğinde, Ankara lokasyonundan elde edilen bir izolat kullanılarak yapılan değerlendirmede 44 genotipin dayanıklı, 56 genotipin ise hassas reaksiyon gösterdiği belirlenmiştir. Tarla koşullarında yürütülen çalışmalarının sonuçları değerlendirildiğinde ise Ankara-İkizce lokasyonundan yapay epidemi altında yapılan testler aynı lokasyondan elde edilen bir izolat kullanılarak yapılan değerlendirmede ise 32 genotipin dayanıklı, 68 genotipin ise hassas reaksiyon gösterdiği belirlenmiştir.Projenin kalite ayağında materyalde SDS Sedimantasyon, protein oranı, 1000 tane ağırlığı, camsı tane oranı, b sarılık değeri analizleri yapılmıştır. Kül ve gluten analizleri yapılmaya devam etmektedir.Proje takvimine uygun şekilde morfolojik karakterizasyonu yapılan örnekler en toleranslı/dayanıklı ve en hassas olanları AFLP ile moleküler olarak da karakterize edilecektir. Bu karakterizasyonun morfolojik tarama sonuçlarının ileri çalışmalarda ve ön ıslah için temel verileri ortaya koyacağı düşünülmektedir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 01-01-2013
Bitiş Tarihi 31-12-2015
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş