Elit erkek hentbolcularının somatotip yapılarının vücut kompozisyonu ve tahmini oksijen kapasitesi ile arasındaki ilişki
Proje Ekibi
Doç. Dr. İrfan MARANGOZ
Projedeki Rolü: Yürütücü
Levent VAR
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Doç. Dr. Murat ATASOY
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No BES.A4.18.004
Proje Konusu Bu araştırmanın amacı, 1. Lig Erkekler Hentbol Liginde oynayan sporcuların somatotip yapılarının vücutkompoziyonu ve tahmini aerobik güç kapasitesi ile arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu araştırma, 2017-2018sezonu Türkiye Hentbol Erkekler 1. Liginde oynayan ve araştırmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden 18-30yaş arasındaki Ahi Evran Üniversitesi takımında oynayan yerli elit sporcular üzerinde araştırma yapılmıştır.Sonuç olarak çalışmalardaki yağ yüzdesi farklılıklarının, somatotip kategorilerinden, yaptıkları antrenmanlarınşiddetinden ve süresinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Ayrıca maksimal oksijen tüketimi ile yağ yüzdesiarasında negatif yönlü yüksek şiddette korelasyon tespit edilmiştir.Bu araştırma sayesinde 1. Lig Erkekler Hentbol Liginde oynayan Ahi Evran Üniversitesi takımı oyuncularınınperformans açısından eksik olan yönleri tespit edilmiştir. Bu eksiklikler sezon içinde giderilerek takımın oynadığımaçlarda başarılı sonuçlar alınması sağlanmış ve Ahi Evran Üniversitesi hentbol takımının süper lige çıkmasınabüyük bir katkı sağlanmıştır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 09-03-2018
Bitiş Tarihi 16-11-2018
Anahtar Kelimeler somatotip yapılar, vücut kompozisyonu, tahmini oksijen kapasitesi