Akademisyenler > Harun SOYALIÇ > Proje Detayı
Nazal polipozis gelişiminde polipli kronik sinüzit D vitamininin etkisi
Proje Ekibi
Doç. Dr. Harun SOYALIÇ
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) TÜBA ve TÜBİTAK Destekli Proje
Proje No -
Proje Konusu Bu çalısmanın planlanmasında amaç, öncelikle D vitamininin nazal polipozis (NP) etyolojisinde bir etkisi olup olmadıgını incelemektir. Ikincil olarak D vitamininin kan serum seviyesi ile hastalıklı ve saglıklı burun dokusundaki düzeyinin tespit edilerek NP etiyolojisinde olası etkisinin D vitamininin kalsiyum ve fosfor metabolizmasındaki etkisinden bagımsız olup olmadıgını arastırmaktır. Üçüncü olarak NP? de farklı T hücre yanıtının D vitamini ile iliskisini, dördüncü amaç ise NP ile birlikte olabilen alerji, astım ve aspirin duyarlılıgında D vitamini etkisinin farklı olup olmadıgını incelemektir. Bu çalısmada NP olan 80 hasta (yalnız NP 40 hasta, NP+alerji 15 hasta, NP+astım 15 hasta, NP+aspirin duyarlılıgı 10 hasta) ve kontrol grubu olarak 40 kisi yer aldı. Bu kisilerden elde edilen serum doku örneginde D vitamini LC-MS/MS yöntemiyle degerlendirildi. Polipli KRS? li hastalardan elde edilen etmoidal polipler ve kontrol grubunda orta konka dokusu örnekleri kullanıldı. Bu dokularda VDR, 1? hidroksilaz, katelisidin, RXR?, FOXP3 ve TRL2 Western blot ve immünohistokimyasal yöntemle, VDR cDNA, 1? hidroksilaz cDNA, katelisidin cDNA, FOXP3 cDNA, RXR? cDNA, IL-5 cDNA ve TLR2 cDNA real time PCR yöntemiyle arastırıldı. Doku VDR, katelisidin, 1? hidroksilaz, FOXP3, TLR2 ve RXR ? seviyesi ELISA ile ölçüldü. Serum 25(OH)D3 seviyesi tüm gruplarda normalin altındaydı. Kadınlarda erkeklerden daha düsüktü. Gruplar arasında anlamlı bir fark yoktu. VDR ve 1? hidroksilaz ekspresyonu NP? li hastalarda kontrol grubuna göre daha yüksekti ve her iki immünohistokimyada benzer ekspresyon paterni gösterdi. TLR2 ve katelisidin de NP? li hastalarda kontrol grubuna göre daha yüksekti ve her iki immünohistokimyada benzer ekspresyon paterni gösterdi. NP? li hastalarda ve kısmen kontrol grubunda VDR ve 1? hidroksilaz ekspresyonunun artısı dokuda D vitamini aktif metabolitinin sentezinin artısını gösterebilir. Ilaveten eozinofilik enflamasyonda VDR ekspresyonu kontrol grubuna göre daha çok artmıstır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 15-05-2014