img
AKDENİZ BÖLGESİNDE YETİŞTİRİLEN ANA ARILARIN KALİTE KRİTERLERİ BAKIMINDAN İNCELENMESİ
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Habibe Sema ARSLAN
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Diğer Kamu Kuruluşları (Yükseköğretim Kurumları Hariç)
Proje No -
Proje Konusu 2016 yılı verilerine göre Türkiye yaklaşık olarak 7,9 milyon adet koloni varlığı ve 106 bin ton bal üretimiyle (TÜİK, 2016) dünyada önemli bir yere sahiptir. Ülkemizin sahip olduğu arı varlığı, ekolojisi, topografik yapısı ve genetik materyal zenginliğine rağmen koloni başına bal veriminin dünya ortalamasından düşük olduğu görülmektedir. Yıllara göre koloni sayısı artışının etkisiyle birlikte iki üretim sezonu ve bir kış mevsimini geçiren ana arıların değiştirilmesi gereklidir. Bu gereklilik göz önüne alındığında her yıl ortalama 4 milyon ana arıya ihtiyaç duyulmasına rağmen yıllık 400 binin altında ana arı üretimi yapılmaktadır.Literatürde başlıca ana arı kalite kriterleri canlı ağırlık, sperm kesesi çapı, sperm kesesi hacmi, spermatozoit sayısı, çıkış ağırlığı olarak bildirilmektedirler (Woyke, 1971 Kahya, 2006 Öztürk, 2014 Arslan ve ark. 2015 Köseoğlu ve ark. 2017 Güler, 2017). Çalışmada ana arı kalite kriterleri kapsamında yukarıda bahsedilen ilk dört özellik ele alınacaktır.Akdeniz bölgesi sahil şeridini oluşturan Antalya, Mersin, Adana ve Hatay illerinde ana arı yetiştiriciliği yapan 40 işletmeden 5’er adet toplamda 200 ana arı satın alınarak kalite kriterleri belirlenecektir. Satın alınan bu ana arıların bir gün (24 saat) içerisinde laboratuvar ortamında bahsi geçen kalite özelliklerine yönelik ölçümler yapılacaktır.Ayrıca, arıcılığın Türkiye ekonomisindeki yeri ve önemini ortaya koymak amacıyla kovan sayısı, işletme sayısı, bal üretim miktarı araştırılacaktır. Böylece milli gelire, dış ticarete ve istihdama olan katkısı ortaya konulacaktır.Çalışmanın kapsamı Akdeniz bölgesinde ana arı yetiştiriciliği yapan işletmeler ile sınırlıdır. Zira Akdeniz bölgesi Türkiye’xxde en erken (turfanda) ve en fazla ana arı yetiştiren bölgesidir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 11-07-2018
Bitiş Tarihi 11-10-2019
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş